06.04.2017.

Centar očekuje nove garaže


Skoro svaki drugi Novosađanin će do 2030. godine imati automobil ili drugo vozilo, ako se nastavi trend rasta motorizacije u gradu


Ovo je jedno od predviđanja novosadskih urbanista, koji su nedavno sastavili Konceptualni okvir plana generalne regulacije parking garaža u gradu, a koji je na ranom javnom uvidu do 14. aprila. Planom je obuhvaćeno 50 parking garaža, od kojih su 30 postojeće, a za preostale postoje namere da se izgrade na različitim lokacijama u Novom Sadu.

Koncept prostornog razvoja saobraćajne infrastrukture zasniva se na stavu da za pešake, bicikliste i javni prevoz treba da se obezbede prioritetni uslovi korišćenja, a da se destimuliše prevoz putničkim automobilom - poručuju urbanisti. Njihov cilj je da se garaže prikažu i promovišu kao objekti koji doprinose životnom kvalitetu, te da se otkloni otpor stanovnika u čijem se okruženju one nalaze ili će se nalaziti. Kako dodaju, "javne garaže su jedino rešenje problema stacionarnog saobraćaja, koji se svakodnevno povećava i preti da zauzme sve javne površine u gradu", prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: instagram.com/nsinfo