03.04.2017.

Bleda senka nekadašnjih giganata - ostao samo "Albus"


Novi Sad je do pre dve decenije bio poznat i po razvijenoj hemijskoj industriji. Za "Hins", "Albus", "Agrohem" i niz manjih firmi znalo se širom Evrope

U njima je bilo zaposleno više od 1.800 ljudi, ali sada, kako za "Novosti" kaže predsednik Sindikata zaposlenih u energetici, petrohemiji, hemiji i nemetalima Milivoje Vojinović, imamo bledu senku nekadašnjih giganata.

U hemijskoj industriji koja je podelila tužnu sudbinu hemijske industrije u celoj Srbiji, kako objašnjava Vojinović, trenutno je zaposleno oko 400 radnika, a od velikih preduzeća ostao je samo "Albus".

"Do 2003. godine i privatizacije imali smo velike kompanije, kao što je bio "Hins", koji je bio glavni motor razvoja hemijske industrije Novog Sada, sam je zapošljavao gotovo 500 radnika, a nisu mnogo zaostajali ni "Albus", pa ni "Agrohem". "Hins" je, na žalost, u potpunosti zatvorio kapije, zbog stečaja, a fabričke hale su prazne", navodi Vojinović i dodaje da su se radnici, posle neuspešne privatizacije, priključili velikom broju "žrtava tranzicije", dok "Albus" i dalje posluje, ali samo 130 radnika.

Fabrika mineralnih đubriva "Agrohem" je, takođe, podelila sudbinu "Hinsa". I ovaj nekada uspešan koletiv morao je da zatvori kapije. U Novom Sadu trenutno radi veći broj manjih pogona hemijske industrije, odnosno manufaktura, u kojima je uposleno do pedesetak radnika.

"Nadamo se da bi se i za hemijsku industriju  mogao naći veliki investitor, kao što su kod metalaca "Lir" i "Delfi", pa da pokrenu stvari, ali za sada ništa", kaže Vojinović za "Novosti".

On dodaje da su zarade u ovoj grani značajno ispod republičkog proseka, u mnogim kompanijama su tek malo iznad minimalne.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo