20.04.2017.

12 wi-fi zona sa besplatnim internetom - Za pet opština po 20.000 evra


Čelnicima 12 opština čiji su građani bili najaktivniji u slanju fiskalnih računa i slipova u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi"
u Vladi Srbije uručena su priznanja za doprinos borbi protiv sive ekonomije.

Pobednici su dobili i nagrade - 12 wi-fi zona sa besplatnim internetom tokom 15 meseci, koje će u tim opštinama postaviti Telekom Srbija.

Osim toga, Vlada Srbije za pet prvoplasiranih opština odvojila je po 20.000 evra za opremanje i rekonstrukciju objekata infrastrukture, a državni selretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović je rekao da će o tome gde će biti uložen novac građani tih opština odlučiti glasanjem putem opštinskog sajta ili u opštinskoj upravi.

Internet zone dobiće Bela Palanka, Dimitrovgrad, Plandište, Bela Crkva, Golubac, Sečanj, Žitište, Rakovica, Svrljig, Bački Petrovac, Prokuplje i Titel.

Nakon odabira lokacija, Telekom Srbija će postaviti wi-fi zone za najviše 90 dana. Internet preko "wi-fi drveta" moći će da se koristi u krugu od 150 metara i omogućava povezivanje do 300 korisnika, a opremljeno je i priključcima za punjenje mobilnih telefona i LED osvetljenjem tako da će predstavlati ukras trgova ili parkova.

Građani u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi" poslali koverte teške 70 milijardi dinara

Direktor Telekoma Predrag Ćulibrk je rekao da je ta kompanija zajedno s NALED-om podržala nagradnu igru obezbedivši deo nagrada i za građane i za lokalne samouprave, jer, kako je naveo, smatraju da suzbijanje sive ekonomije unapređuje sigurnost građana i predstavlja preduslov boljeg životnog standarda.

On je napomenuo i da je "Wi-Fi drvo" proizvod domaće pameti, inženjera i konstruktora iz Telekoma i domaćih partnerskih firmi.

Ožegović je naveo da je u nagradnoj igri poslato više od 8,5 miliona koverata sa fiskalnim računima i slipovima čija vrednost je oko 70 milijardi dinara, a direktno u budžet je otišlo više od devet miliona evra.

Jednako važan uspeh jeste jačanje svesti građana i privrede i lične odgovornosti u izdavanju odnosno uzimanju računa pri svakoj kupovini. Prema podacima Poreske uprave za januar i februar, beležimo rast evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa posebno kod malih obveznika, za 29 odsto odnosno 34, rekao je Ožegović.

Najavili iz ministarstva: "Uzmi račun i pobedi" opet krajem godine ili na proleće 2018. godine!

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević istakao je da takmičenje gradova i opština čini nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi" jedinstvenom u svetu i zahvalio Vladi Srbije na prihvatanju inicijative NALED-a da se izdvoji poseban nagradni fond za najaktivnije samouprave.

"Učešćem u nagradnoj igri građani se nisu borili samo za sebe već i za grad u kojem žive. Oni će sada videti direktne posledice svog odgovornog ponašanja i razumeti povratnu vezu koju plaćanje poreza ima sa kvalitetom života u njihovoj zajednici, što gradi dodatno poverenje u državu i način na koji se troše budžetska sredstva - ocenio je Kovačević.

U nagradnoj igri je učestvovalo 111 opština, a primera radi, iz beogradske opštine Savski venac, koja ima 37 hiljada stanovnika, stiglo je 75 hiljada koverata, što znači da je svaki stanovnik te opštine poslao u proseku po dve koverte.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija