20.03.2017.

Zabrana u celom svetu: Srbija nije uvozila trulo meso iz Brazila - tvrde nadležni


Srbija nije uvozila meso iz Brazila u prethodnom periodu
kažu u Miinistarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Zbog skandala s trulim mesom zabrana uvoza brazilske govedine od Čilea do Kine.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu da se hrana iz uvoza redovno kontroliše na graničnim prelazima, kao i da na celoj teritoriji Srbije kontrole sprovode planski, kontinurano i redovno inspekcije tog ministarstva.

Planovi kontrola se, kako objašnjavaju, prave u odnosu na period i sezonski karakter, dok se uzorkovanja obavljaju na osnovu plana monitoringa, rezultata dosadašnjih kontrola, prijava potrošača i ostalog.

U Brazilu je izbio skandal zbog navodnog podmićivanja sanitarnih inspektora kako bi odobrili prodaju pokvarenog goveđeg mesa, a povodom toga, kako je prenela agencija Rojters, Kina je juče privremeno obustavila uvoz mesa iz Brazila.

Povodom ovog slučaja, najmanje 30 ljudi je uhapšeno, a policija sprovodi raciju u više od desetak postrojenja za preradu mesa.

Meso iz Brazila se izvozi u više od 150 zemalja, a najvažnija tržišta su Saudijska Arabija, Kina, Singapur, Japan, Rusija, Holandija i Italija.

Prošlogodišnji promet pernate živine je dostigao 5,9 milijardi dolara, a govedine 4,3 milijarde dolara, prema podacima brazilske vlade.

Prema podacima ministarstva u prva dva meseca ove godine u Srbiji je iz prometa povučeno 314 tona hrane biljnog i mešovitog porekla i 70.643 litara alkoholnog pića.

Najčešći razlozi stavljanja tih proizvoda van prometa bili su nepropisna deklaracija i istekao rok, kao i ne postojanje dokaza o bezbednosti u trenutku kontrole.


I Čile blokirao uvoz mesa iz Brazila
Vlasti Čilea su danas suspendovale uvoz mesa iz Brazila nakon tvrdnji da su tamošnji korumpirani izvoznici prodavali pokvarene proizvode. Ministar poljoprivrede Karlos Furće je na Twitteru napisao da vlada uvodi privremenu zabranu na uvoz mesa iz Brazila, koja će ostati na snazi sve dok brazilske vlasti ne potvrde da su kompanije koje izvoze meso u Čile prošle bezbednosne provere, prenosi agencija Frans pres.

izvor: mondo.rs, agencije, foto: ilustracija