25.03.2017.

Velika matura umesto prijemnog za fakultete


Umesto prijemnih ispita, za upis na fakultete od školske 2020/2021. polagaće se velika matura
Tako će već sadašnja generacija osmaka, kada dođe do kraja srednje škole, polagati maturu iz tri, četiri ili pet predmeta.

Učenici srednjih škola za upis na fakultete za tri godine polagaće opštu, stručnu ili umetničku matura, saznaju "Večernje novosti".

Srpski jezik biće obavezan za sve učenike, a matematika za one koji su je učili duže od dva razreda.

Ukoliko matematiku nisu učili duže od dva razreda, učenici će umesto nje polagati opšteobrazovni predmet po izboru.

Treći predmet biće izborni, a učenici će moći da biraju između istorije, biologije, geografije, hemije, fizike i stranog jezika.

Gimnazijalci će polagati opštu maturu, u okviru koje će se polagatii testovi iz maternjeg jezika, matematike i jednog predmeta po izboru. Ukoliko upisuju fakultet koji zahteva položen test iz, recimo, hemije i biologije, onda će onda jedan od ta dva predmeta uzimati kao kao treći, obavezni, a drugi će polagati kao četvrti, izborni.

Stručna matura za učenike srednjih stručnih škola pored srpskog i matematike, ako su je učili duže od dve godine, imaće i stručni test, koji će se sastojati iz praktičnog i teorijskog dela.

Umetnička matura, piše list, biće slična, samo što će umesto stručnog, pogati umetnički test sa praktičnim i teorijskim delom.

"Generacije koje su sada u srednjoj školi završavaće i upisivaće se na fakultete prema važećim pravilima, a za učenike koji će ove godine upisati srednje škole, važiće nova pravila, tako da će Nacionalna matura biti prvi put sprovedena na kraju školske 2020./2010. godine”, rekao je za Novosti dr Radivoj Stojković, zamenik predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta i član radne grupe.

Nacrt radne verzije "Program nacionalne mature" radna grupa je završila i poslala ministru prosvete, nakon toga uslediće javna rasprava, a zatim finalna izrada tog važnog dokumenta, da bi pre nove školske godine stigao na usvajanje pred Nacionalni prosvetni savet.

Kada se usaglase, ostaje samo da ministar prosvete potpiše dokument.

izvor: novosti.rs, mondo.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net