04.03.2017.

Ubuduće - Besplatni udžbenici za treće dete


Treće dete u porodici imaće ubuduće pravo na besplatne udžbenike, bez obzira na materijalni status porodice

Kako pišu Novosti, ista pogodnost važiće i za svako naredno dete, a kao i prethodnih godina, besplatne udžbenike dobiće i svi učenici iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, đaci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.

Proširena lista dece kojima će država obezbediti knjige primeniće se naredne školske godine. Ministarstvo prosvete opredelilo je 500 miliona dinara za nabavku besplatnih udžbenika, a njihov plan još treba da usvoji Vlada Srbije.

"Učenici mlađih razreda osnovne škole dobiće komplete udžbenika za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo, i  strani jezik. U starijim razredima predviđeni su kompleti udžbenika za matematiku, srpski ili maternji jezik, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju. Roditelji već sada  mogu razrednim starešinama da dostave dokaz da su primaoci socijalne pomoći", navodi za Novosti pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.

Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 126.000 učenika, a sada se očekuje znatno veći broj, jer će svako dete koje je rođeno kao treće, četvrto, itd. dobiti knjige.

Ministarstvo prosvete u prethodnom sazivu najavljivalo je da će besplatne udžbenike za tekuću školsku godinu dobiti i socijalno ugroženi srednjoškolci, ali im knjige ipak nisu podeljene. Srednjoškolci više nisu ni u planu za ovu vrstu pomoći.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Ambro/freedigitalphotos.net