25.03.2017.

U Srbiji 70% radnika ne prima plate na vreme


U Srbiji oko 70 odsto radnika ne prima plate na vreme, od čega jednoj trećini zarada kasni od 30 do 90 dana
a oko sedam odsto prima sa zakašnjenjem većim od tri meseca, rekao je danas koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić, prenosi Beta.

Zaposleni u Srbiji su, prema njegovim rečima, prepušteni sami sebi jer su "politički i ekonomski sistem tako postavljeni da državu jedino interesuje da naplati poreze i doprinose".

"Nije lako ni poslodavcima da redovno izmiruju visoke dažbine. U trenutku isplate zarada poslodavci moraju da uplate i odgovarajuće poreze i doprinose, a rokovi naplate njihovih potraživanja su i preko 140 dana", rekao je Rajić.

Svake godine u Srbiji se, kako je rekao Rajić, zatvori osam odsto firmi i one uglavnom ne izmire svoja dugovanja. Dodao je da statistika pokazuje da su krizni za poslovanje januar i februar i letnji meseci kada padaju prometi i to otežava isplatu zarada.

"Od 150 opština u Srbiji u 71 nema preduzeća koje ima više od 100 zaposlenih. Kada bi se firma koja ne isplaćuje plate uvela u stečaj to bi bilo dramatično za tu sredinu pa se to izbegava i iz političkih razloga, a i radnici imaju iluziju da su zaposleni", ocenio je Rajić.

Dodao je da bi Poreska uprava trebalo da ima precizne podatke o tome koliko radnika i sa kolikim zakašnjenjem prima plate, ali nema odgovarajući informacioni sistem, pa "neku uplatu iz davno proteklog meseca registruje kao realnu za taj mesec".

izvor: Beta, agencije, foto: domdeen/freedigitalphotos.net