03.03.2017.

U planu zamena postojećih sijalica javnog osvetljenja led sijalicama


Grad partner ''Međunarodnih dana energetike i investicija'', koje organizuju Pokrajinski sekretarijat za energetiku
građevinarstvo i saobraćaj, ''CEDEF'' i Novosadski sajam, je Grad Novi Sad na čijem štandu će tokom dva dana biti predstavljeni potencijali u oblastima investicija i energetike, s posebnim osvrtom na projekte iz Strategije održivog razvoja Grada Novog Sada do 2020. godine. Prvog dana manifestacije o najvažnijim projektima Grada govorili su član Gradskog veća za komunalne poslove Vladimir Stojković, savetnica gradonačelnika Novog Sada za investicije i implementaciju strateških projekata prof. dr Marijana Dukić – Mijatović i šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Grada Novog Sada mr Goran Sečujski.

Kada je reč o zaštiti životne sredine i energetskoj efikasnosti, najvažniji projekti Grada su uspostavljanje regionalnog sistema upravljanja otpadom, povećanje energetske efikasnosti SPENS-a i zamena postojećih sijalica javnog osvetljenja led sijalicama. Projekat izgradnje tzv. Regionalne deponije za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas, vredan je blizu tri i po milijarde dinara, vremenski okvir za njegovu realizaciju je do 2020. godine, a finansira se većinom putem donatora i sredstava IPA Fonda.

- U saradnji sa partnerskim institucijama Grad je sproveo postupak javne nabavke za izvođenje istražnih radova, urađena je delimična prethodna studija opravdanosti za upravljanje čvrstim otpadom u regionu, i nastavljamo aktivnosti na izradi neophodne projektno-tehničke dokumentacije. Novi Sad je među prvim gradovima u Srbiji počeo da se bavi organizovanim prikupljanjem i obradom podataka o potrošnji energije kao i utvrđivanjem neophodnih energetskih kapaciteta Grada. Ove godine kroz programe investicionih aktivnosti planiramo izgradnju toplotnih pumpi u tri škole u prigradskim naseljima ali i rekonstrukciju fasade i stolarije, grejanja i sl. aktivnosti u drugim školama i vrtićima – istakao je Vladimir Stojković.

foto: ilustracija, SweetCrisis/freedigitalphotos.net