06.03.2017.

U Liru 1.500 radnika - u Delfiju do kraja godine 5.000 radnih mesta


U okviru "Međunarodnih dana energetike i investicija"
koje organizuju sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Novosadski sajam, na štandu grada Novog Sada predstavljeni su potencijali u oblastima investicija i energetike sa posebnim osvrtom na projekte "Strategije održivog razvoja Novog Sada do 2020. godine.

Strategiju održivog razvoja Novog Sada u naredne četiri godine čini oko 160 projekata u procenjenom iznosu od oko 500 miliona evra. Čelnici grada ističu da Novi Sad najpoželjnija investiciona radna zona u Srbiji i da je od prethodnog sajma Energetike i investicija urađen veliki posao.

"Na njoj je kasnije nikla jedna velelepna fabrika od 30 000 kvadrata i na njoj sada posluje, multinacionalna kompanija "Lir Korporejšn", koja zapošljava 1.500 radnika. U isto vreme je implementiran i projekat "I-Delfaja", što je još jedna fabrika sa 1.500 radnika i očekujemo da će se do kraja godine postići puni kapacitet uposlenosti od 5.000 radnih mesta", izjavila je Marijana Dukić Mijatović, savetnica gradonačelnika Novog Sada za investicije i implementaciju strateških projekta.

Prema rečima šefa kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Novog Sada, Gorana Sečujskog, vrednost projekata "Pametnih gradova" nije velika u odnosu na druge, ali bi Novosađanima mogla biti od velikog značaja.

Jedan od konkretnih projekata, a koji ne izuskuje velika ulaganja, je "Mobi Volet", koji omogućava, plaćanje parkinga, taksija i autobusa, kao i praćenje različitih autobuskih linija putem mobilnog telefona.

"Smart Cities predstavlja ljudskih, fizičkih i digitalnih resursa u jedno okruženje, koje bi na neki način trebalo da olakša život građanima u Novom Sadu", rekao je Sečujski.

Jedan od projekata, bio je osnivanje sajta E-uprava, koji građanima omogućava lakši pristup svim dokumentima. U narednom periodu, podaci kojima raspolažu javna preduzeća, trebalo bi da budu dati na uvid takozvanim "Frilenserima'', koji će moći da razvijaju i nove aplikacije u cilju boljeg funkcionisanja grada.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: novisad.rs