06.03.2017.

Svako peto dete gojazno


U Srbiji je 17 odsto mladih, od sedam do 18 godina umereno gojazno i gojazno
kažu podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Ovakvi podaci su alarmanti, smatraju stručnjaci, jer preterana gojaznost dece je ozbiljan zdravstveni problem sa brojnim komplikacijama i posledicama.

Gojaznost u detinjstvu predstavlja rizik trajne gojaznosti, a on se povećava ukoliko nastane tokom prve tri godine života ili u pubertetu kada je razvoj deteta najintenzivniji. Manjak fizičke aktivnosti, nezdrava ishrana, ali i geni mogu biti razlog ove pojave.

Višak kilograma povećava rizik za šećernu bolest, poremećaj polnih hormona, masnoće u krvi, povišen krvni pritisak. Sve namirnice koje sadrže veliku količinu šećera, soli i masti, podstiču gojaznost kod dece, a lekari predlažu roditeljima da slatkiše i grisine zamene zdravijim namirnicama.

Pored zdrave ishrane, fizička aktivnosti je neophodna za pravilan rast i razvoj deteta, a sugrađani se slažu da nedostatak vremena povremeno može biti izgovor što ne uspeju uvek da vode računa o tome.

Mnogi smatraju da su deca ogledalo roditelja, čak i kada su u pitanju kilogrami, stoga je savet lekara da bi i roditelji sami trebalo zdravo da se hrane i kontrolišu svoju težinu, kako bi deci bili dobar primer.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo