18.03.2017.

Potest zbog prekrečavanja murala u centru grada - "Kome su smetali mural i kural?"


Protestno okupljanje "Kome su smetali mural i kural?"
zbog prekrečavanja murala svetski poznatog umetnika Remeda, održaće se sutra na platou između Dunavske ulice i Trga Republike.

Organizator protesta, pokret Podrži RTV, upitao je po čijem nalogu je prekrečen mural, kao i kome je zasmetalno "tumačenje društva danas kroz street-art".

"Kako Novi Sad planira da bude Evropska prestonica kulture 2021. ako na tako bahat način gazi po umetnosti? Ova pitanja postavljamo sutra glasno i lokalnim vođama, pokazujemo naše nezadovoljstvo takvim tretmanom slobode izražavanja u umetnosti i u znak protesta se okupljamo kod zgrade na kojoj je bio prekrečeni mural", navodi se u opisu događaja na Fejsbuku.

Podsetimo, mural francuskog umetnika prekrečen je u četvrtak popodne, bez ikakvog objašnjenja. ne zna se ni koje preduzeće je to uradilo, jer radnici nisu nosili nikakva obeležja. Ubrzo nakon toga duž fasada na kojoj je bio mural osvanula je očigledna poruka onima koji su ga uklonili. Grafit na kom je bio prikazan penis ubrzo je uklonjen, nakon čega se ponovo pojavio da bi opet bio prekrečen.

Podsetimo, francuski umetnik je izradio mural uz pomoć dva novosadska umetnika, Dušana Bjeljca i Mrdaka Luburića. Mural predstavlja veliku figuru koja pokreće manju ljudsku figuru, kao marionetu.

Pokušaja da se ukloni ovaj mural bilo je i ranije. Gradske vlasti su to planirale još 2012. godine, ali je, nakon protesta javnosti, "Poslovni prostor", sada Gradska uprava za imovinu, odustala od uklanjanja murala.

Protest počinje u 12 časova, a više o samom događaju možete da pročitate OVDE.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija