05.03.2017.

Sredinom godine - Obuke za upravnike stambenih zgrada


Obuke za upravnike stambenih zgrada, koje svaka zgrada mora da ima od 1. januara naredne godine, počinju u drugoj polovini 2017
najavio je sakretar Udruženja za privatno obezbeđenje i uslužne delatnosti Privredne komore Srbije Aleksandar Nedić.

"Obuke za upravnike počinju u drugoj polovini 2017. i do kraja godine imaćemo prve licencirane upravnike stambenih zgrada koji će početi sa radom 1. januara 2018. kako je i predviđeno Zakonom o stanovanju", rekao je Nedić.

Grupacija PKS za održavanje objekata od Ministarstva građevinarstva dobila je, prema njegovim rečima, ovlašćenja da licencira upravnike stambenih zgrada koji su obavezni po Zakonu o stanovanju koji je usvojila krajem prošle godine.

"Cela obuka, odnosno priprema obuke, izlaženje na stručni ispit, izdavanje licenci, ali i kontrola rada upravnika, kao i formiranje registara upravnika će se raditi u PKS-u", rekao je on.

Nedić je dodao da interesovanje za obuke postoji i da se već javljaju firme koje se bave održavanjem i koje već sarađuju sa beogradskim Infostanom, Gradskim stambenim preduzećem i novosadskom Informatikom.

Skupština Srbije usvojila je u decembru 2016. Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji predviđa da svaka zgrada ima registrovan kućni savet i upravnika zgrade i on je stupio na snagu 1. januara ove godine, ali se još donose podzakonski akti koji treba da bliže urede ovu oblast, pa je krajnji rok za primenu zakona godinu i po dana.

Ovim zakonom je precizirano da, ukoliko se stanari među sobom ne dogovore oko izbora upravnika, mogu da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska PKS-a, a ukoliko se ne dogovore ni oko profesionalnog upravnika, lokalna samouprava će im na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika zgrade. Profesionalni upravnici moraju da prođu obuku i da dobiju licencu za obavljanje tog posla.

Ministarka građevinarastva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je prošlog meseca da to ministarstvo priprema uputstvo sa PKS-om, koje će u narednih nekoliko dana biti dostavljeno stanarima zgrada, odnosno vlasnicima stanova u njima, a u vezi sa svim nedoumicama u primeni novog Zakona o stanovanju.

izvor: Tanjug, agencije, foto: instagram.com/nsinfo