11.03.2017.

"Novim penzionerima ne bi trebalo dozvoliti opciju primanja penzija na ruke"


Penzije i dalje na kućne adrese


Budući penzioneri mogli bi da ostanu bez mogućnosti da se izjasne o tome da žele da im penziju svakog meseca donosi poštar

Naime, posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vladan Manić založio se za to da se novim penzionerima ne dozvoli opcija primanja penzija na ruke, već da moraju da otvore tekući račun.

"U Srbiji 1,3 milion penzionera prima penzije preko tekućih računa i prošle godine to je koštalo 80 miliona dinara. S druge strane, 426.000 penzionera primalo je penziju na ruke, što je koštalo državu 811 miliona dinara godišnje. Zbog toga novim penzionerima ne bi trebalo dozvoliti opciju primanja penzija na ruke, već da moraju da otvore tekući račun", navodi Manić.

Opcija da se penzionerima ukine isplata penzija dostavom na kućnu adresu mogla bi se eventualno primenjivati na one koji će se tek pridružiti penzionerskoj populaciji, ali i to pod uslovom da u penziju ne odlaze oni koji žive u delovima Srbije u kojima nema banke ili pošte.

Jer, teško da se "stari" penzioneri mogu usloviti otvaranjem tekućih računa, tim pre što ih nekoliko stotina hiljada živi rasuto po brdima i selima Srbije, u kojima ne da nema banke, već ne postoji ni pošta, pa im je jedini spas poštar koji im svakog meseca donosi pri nadležnosti. Uz to, veliki deo penzionera čak ni ne ume da koristi usluge banke, niti bi pod stare dane mogli da nauče da raspolažu tekućim računom i onim što on nudi.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje već godinama penzionerima nudi da sami biraju način isplate penzije, a kao opcije su im ponuđeni tekući račun, kućna adresa, šalter isporučne pošte ili devizni račun.

izvor: dnevnik.rs, novosti.rs, agencije, foto: punsayaporn/freedigitalphotos.net

Penzije i dalje na kućne adrese