20.03.2017.

Radovi u Futogu i Begeču: Biciklistička staza kao deo evropskog koridora - od Antlantika do Crnog mora


Formiranje biciklističke staze od Dunavske ulice u Futogu do Obalske ulice u Begeču, duge oko 1.700 metara
počelo je 13. marta, saopšteno je u Upravi za građevinsko zemljište i investicije.

Širina biciklističke staze iznosiće tri metra, a izvođač radova je „Karin komerc MD“ d. o. o. s učesnikom u zajedničkoj prijavi d. o. o. „Putinvest“ Sremska Kamenica, a. d. „Sremput“ Ruma i GB „Geometar“.

Deonica Novi Sad – Begeč manjim delom trasirana je kroz urbanu zonu grada, dok najvećim delom, u dužini od oko 23 kilometra, vodi po kruni odbrambenog nasipa pored Dunava. Radovi na toj deonici izvodiće se u više faza. Biciklistička staza pripada jednom od tri koridora koji prolaze kroz Srbiju, odnosno deo je projekta nazvanog „EuroVelo 6“ od Antlantika do Crnog mora. „EuroVelo“ je projekat Evropske biciklističke federacije kojim se razvija 14 međunarodnih biciklističkih koridora u mrežu koja pokriva čitav evropski kontinent. Kada bude kompletirana, kako je planirano, do 2020. godine, ukupna dužina staza će prelaziti 70.000 kilometara, od čega je do sada završeno oko 45.000 kilometara.

Novac za izgradnju obezbedilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija putem konkursa za dodelu subvencija i dotacija namenjenih za razvoj turizma u 2016. godini, a investiciona vrednost ugovorenih aktivnosti je 20.824.23,.40 dinara. Rok za završetak radova na deonici od Futoga do Begeča je 90 kalendarskih dana.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija, instagram.com/nsinfo