19.03.2017.

Održan protest - Traže odgovorne za skidanje murala, poruke uklonjene nakon što su se građani razišli (FOTO, VIDEO)


Više od 200 građana okupilo se u podne ispred lokacije na kojoj je donedavno bio Remedov mural, a sada protestni grafit zbog njegovog naglog uklanjanja

Građani, članovi pokreta Podrži RTV, kao i predstavnici stručne javnosti, traže odgovore na pitanja ko je izdao nalog da se bez objašnjenja ukloni mural koji je francuski strit-art umetnik poklonio gradu 2009. godine, a koji je u četvrtak uklonjen.

Nenad Jelovac ispred New Point of Culture naveo je da je za ovakve poteze potrebna dozvola nadležnih službi, te da je sigurno da je ista izdata. On je postavio i pitanje uključenosti Srpske pravoslavne crkve u priču, s obzirom na to da se mural nalazio u blizini Vladičanskog dvora.


Predsednik Društva arhitekata Novog Sada Slobodan Jović rekao je da je ovo očigledan primer da se u Novom Sadu može graditi i rušiti bez dozvola, a da javnost ni o čemu nije obaveštena. On je pozvao grad da otkrije ko je nalogodavac, s obzirom na to da su gradske vlasti i finansirale ovaj projekat.

Samo desetak minuta nakon što su se razišli građani, skinute su sve poruke upućene gradskoj vlasti. Opstalo je samo jedno pitanje: Evropska prestonica kulture ili cenzure?

izvor: 021.rs, Podrži RTV, agencije, foto, video: Podrži RTV