24.03.2017.

Obavezna informatika - korak ka potpunoj modernizaciji nastave


Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić
saopštila je da je uvođenje obaveznog predmeta informatika i računarstvo u osnovno obrazovanje, korak ka potpunoj modernizaciji nastave u skladu sa zahtevima vremena.

Ona je ocenila da je osavremenjeni plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja, koji je sačinio Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, znak da je i institucionalno prepoznata potreba mladih za inovativnim i adekvatnim programom u nastavi.

„Ovaj predmet će doprineti, između ostalog, motivaciji većeg broja učenika da razmišljaju u pravcu izbora programerske karijere, ali će isto tako podstaći razvoj digitalnih veština i kod one dece koja su svojim afinitetima bliža nekim drugim oblastima, koje nisu usko vezane za sektor informacionih tehnologija. Ne treba zaboraviti ni da informatičko razmišljanje pomaže u učenju, razvijajući veštine selekcije i povezivanja informacija“, istakla je Matić.

„Deca su već korisnici digitalnih tehnologija i potrebno je obezbediti im i digitalni obrazovni programa na nacionalnom nivou, kako bi se izbegla nejednakost u korišćenju digitalnih tehnologija, odnosno sprečilo dalje produbljivanje socijalno-ekonomski jaza“, zaključila je državni sekretar.

foto: sixninepixels/freedigitalphotos.net

Ukidaju se izborni predmeti - Informatika obavezna