03.03.2017.

Novi Sad ima najtraženiju radnu zonu u Srbiji - svi preduslovi za razvoj ''Smart city'' koncepta


Prema rečima prof. dr Marijane Dukić – Mijatović Novi Sad trenutno ima najtraženiju radnu zonu u Srbiji
na kojoj je tokom prošle godine izgrađena velelepna fabrika od 30000 m2 u kojoj posluje multinacionalna kompanija ''Lir'' i zapošljava oko 1500 radnika.

- Nastavljamo da razvijamo Radnu zonu ''Sever 4'' gde imamo 40 hektara na raspolaganju za nove investitore. Tokom marta kompanija ''Vossloh Kiepe Austria'' pokrenuće proizvodnju u hali od 7000 m2 na Rimskim šančevima – naglasila je prof. dr Marijana Dukić – Mijatović.

Jedan od važnijih projekta Strategije održivog razvoja Grada je ''Smart city'' koncept s obzirom na to da u ''pametnim gradovima'' danas živi više od 50 odsto ukupnog stanovništva.

- Grad ima sve preduslove za razvoj ''Smart city'' koncepta, i već je u pilot fazi realizacija projekata ''MobiWallet'' koji se odnosi na javni prevoz i parkiranje, ''CLIPS'' inovativni pristup pružanju javnih usluga kroz računarstvo u oblaku i ''WeLive'' novi koncept javne uprave zasnovane na mobilnim gradskim servisima u čijoj izradi učestvuju građani – rekao je mr Goran Sečujski.

On je takođe naglasio da će Grad u narednih desetak dana objaviti javni poziv namenjen građanima da pošalju svoje ideje o tome kako rešiti probleme iz oblasti za koje su obezbeđeni otvoreni podaci. Građani sa najboljim idejama biće nagrađeni pametnim telefonima, a JKP ''Informatika'' će napraviti jednu ili dve aplikacije na bazi tih ideja dok će ostale biti predate IT kompanijama.