14.03.2017.

Novi Sad 2021: "Nulta" godina prepuna izazova - Industrijski kompleks biće ubuduće Omladinski polis


Pred timom fondacije "Novi Sad evropska prestonica kulture 2021." puno posla
Saradnja sa 12 evropskih projekata i 15 kulturnih asocijacija Dunavskog regiona

Zaposleni u Fondaciji "Novi Sad 2021. Evropska prestonica kulture" u prethodna dva meseca realizovali su veliki broj aktivnosti u interesu jednog od najznačajnijih međunarodnih projekata za Novi Sad.

To za Novosti potvrđuje Nemanja Milenković, direktor Fondacije, koji naglašava da je 2017. godina za projekat "Novi Sad EPK 2021" zapravo "nulta" godina, u kojoj je potrebno uspostaviti pravila rada i organizacionu strukturu.

- Fondacija je osnovana 5. januara i naš stručni tim, koji je za to vreme imao 120 različitih aktivnosti, bio je angažovan u pripremi i izradi akcionih planova i strategija, a sve u cilju usvajanja Plana rada Fondacije "Novi Sad 2021 EPK", zajedno sa finansijskim planom. Pregledani su svi projekti i sastavljen uži spisak onih, koji bi trebalo da se realizuju tokom ove godine. Na osnovu odabranih projekata, kreirane su i detaljne programske aktivnosti - objašnjava Milenković za Novosti.

Uspostavljena su, između ostalog, strateška partnerstva sa Studentskim kulturnim centrom, timom Omladinska prestonice Evrope-OPENS 2019, Udruženjem građana "Inženjeri zaštite životne sredine" i Filozofskim fakultetom.

- Na međunarodnom planu imali smo susrete sa Eurodokom, Japanskom fondacijom, Fakultetom političkih nauka, sociologije i komunikacija na Zapadnom univerzitetu u Temišvaru. Na Dunavskoj konferenciji predstavili smo naš koncept, kao i na konferenciji u Budimpešti. Sarađujemo sa ukupno 12 EPK projekata, održali smo 20 sastanaka i povezali se sa 15 novih kulturnih organizacija iz Dunavskog regiona. Radimo na aplikacijama za projekte u okviru prekogranične saradnje Mađarska-Srbija i to Prirodno-matematički fakultet i ŠOSO Milan Petrović - navodi naš sagovornik.

Umetnički koncept projekta "Novi Sad 2021", kako ističe direktor Fondacije, biće konačno definisan po izboru umetničkog direktora. U međuvremenu, predstavljen je urbanistički plan rekonstrukcije nekadašnjeg industrijskog kompleksa "Petar Drapšin", koji bi trebalo da bude pretvoren u jedinstveni centar za mlade i kreativne ljude, pod nazivom Omladinski kreativni polis.

Nemanja Milenković je imao veći broj medijskih nastupa i gostovanja, od kojih se posebno ističe predstavljanje kulturnih i turističkih potencijala kineskim investitorima u Ambasadi Kine u Beogradu i susret sa legendarnim američkim glumcem Džonom Sevidžom, poznatim po glavnoj ulozi u filmu "Kosa", koji je dao punu podršku Fondaciji.

izvor: novosti.rs, foto: ilustracija, novisad.rs