15.03.2017.

Novi podzemni prolaz u Novom Sadu - Višespratna garaža, ruši se autobuski terminal u Šafarikovoj


Zanimljivo je da urbanisti predlažu i izgradnju podzemnog prolaza

Planom generalne regulacije blokova oko Srpskog narodnog pozorišta, u Šafarikovoj ulici planira se izgradnja višespratne garaže, kao i podzemnog prolaza na uglu Uspenske i Jevrejske ulice. Plan je do početka ove nedelje bio na ranom javnom uvidu.

Imajući u vidu da prostori u centru grada već duže ne podmiruju potrebe za parkiranjem, na uglu Šafarikove i Uspenske ulice planira se izgradnja višespratne garaže s oko 350 parking mesta, a uz nju i izgradanja poslovnog objekta do četiri sprata, koji će se oslanjati na hotel „Centar“. Predloženi kolski pristupi garaži su iz Šafarikove i Ulice Pavla Papa, a imajući u vidu da je krov planirane garaže ravan, urbanisti predlažu njegovo ozelenjavanje, odnosno formiranje krovnog vrta.

Kako se navodi u nacrtu plana, poslovni objekat i javna garaža gradiće se po rešenju koje je izabrano na arhitektonsko-urbanističkom konkursu na osnovu kojeg je realizovan i hotel „Centar“ na uglu Uspenske i Jevrejske ulice.

Autobuski terminal u Šafarikovoj ulici se ne zadržava, a planirana je i rekonstrukcija raskrsnice ulica Uspenske, Šafarikove i Stefana Stefanovića. Predviđen je produžetak biciklističke staze u Jevrejskoj ulici na delu između Šafarikove i Uspenske, i izgradnja pešačke kolonade na tom delu Jevrejske. Zanimljivo je da urbanisti predlažu i izgradnju podzemnog prolaza, ispod prelaza u Uspenskoj ulici (na uglu Uspenske i Jevrejske). U planu se navodi da bi se, osim bezbednosti, izgradnjom podzemnog prolaza povećao i kapacitet raskrsnice ulica Jevrejske, Uspenske i Bulevara Mihajla Pupina.

Planom se predviđa rekonstrukcija bloka zgrada, severno od Ulice Papa Pavla koji je ograničen Šafarikovom, Uspenskom, Jevrejskom i Ulicom Pavla Papa. Naime, predviđeno je rušenje objekata koji nisu u dobrom stanju, osim stambene zgrade iz prve polovine 20. veka u Pavla Papa 2, koju je neophodno rekonstruisati, i hotela „Centar“ na uglu Uspenske i Jevrejske ulice. Blok južno od Ulice Papa Pavla, površine 0,41 hektara, ograničen je Šafarikovom, Pavla Papa i Jevrejskom, a urbanisti smatraju da su objekti u južnom bloku u boljem stanju nego oni u severnom pa ih uz pojedinačnu zamenu i izgradnju novih treba zadržati.

Posle ranog javnog uvida, komisija pregleda sugestije i zatim se radi nacrt koji će biti na javnom ili tzv. redovnom uvidu, posle čega će uslediti javna sednica.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija