30.03.2017.

Nova sportska oprema za 15 novosadskih škola - besplatan sport u 35 škola


Novu sportsku opremu, u okviru programa "Sport u škole", dobilo je 15 novosadskih škola

Program od 2012. godine realizuje Savez za školski sport Srbije u saradnji sa lokalnim samoupravama, sa ciljem da se osnovnoškolci motivišu za bavljenje sportom i vanastavnih aktivnosti.

Oprema vredna 15.000 evra biće raspoređena u 15 novosadskih škola i stavljena na raspolaganje đacima za vannastavne, sportske aktivnosti. Namera organizatora jeste da se deca motivišu za bavljenje sportom i sklone od televizora i računara, jer su istraživanja među školskom omladinom pokazala katastrofalnu sliku.

"Svako peto dete ima problema sa držanjem, svako četvrto dete je gojazno.

Više od 70 odsto se ne bavi nikakvom fizičkom aktivnošću", kaže prof. Goran Stevanović iz Saveza za školski sport Novog Sada

"Više od 6000 dece je uključeno što Savez finansira. Sad ćemo ih imati duplo, tako da, projekat se širi, i to je lepa slika za ovu decu koja nemaju uslove da treniraju, jer napominjem, ovaj projekat je besplatan", kaže Uroš Savić iz Saveza za školski sport Srbije.

Novac, dakle, više ne može biti izgovor. Deca u 35 novosadskih škola imaju priliku da se u tri dnevna termina, utorkom i četvrtkom, besplatno bave sportom planski i uz pomoć stručnjaka. Novi Sad je u tu svrhu, ove godine izdvojio 18 miliona dinara.

"Angažovana su i 53 nezaposlena profesora fizičkog vaspitanja sa NZS. Takođe, i oni profesori koji nemaju dovoljnu normu, dobili su priliku za pun fond časova.Tako da je ukupno 75 profesora angažovano i uključeno je oko 2500 dece", kaže Vladimir Mastilović iz Uprava za sport Novog Sada

Tender za nabavku ostaka opreme je u toku, kaže Goran Stevanović iz Gradskog saveza za školski sport, i očekuje se da tokom maja i ostale novosadske škole dobiju sportsku opremu.