09.03.2017.

Nemačke firme zaposlile više od 35.000 radnika u Srbiji


Više od 350 nemačkih firmi je u poslednjih 16 godina uložilo oko 1,8 milijardi evra
i otvorilo više od 35.000 radnih mesta u Srbiji, izjavila je danas ekonomski ataše u ambasadi Nemačke Katrin Ciganovski.

Ciganovski je posle otvaranja novog pogona fabrike Kontinental u Subotici rekla da takav pozitivan trend razvoja ima uticaj i na ukupne srpsko-nemačke odnose. Navodeći da nemačke firme posluju kako na severu, tako i na jugu Srbije, ona je rekla da bi se više od 90 odsto njih ponovo odlučilo za Srbiju kao mesto za investicije.

"Poslednjih šest nedelja četiri puta smo obeležili svečano otvaranje pogona ili polaganje kamena temeljca za nove fabrike. Srbija intenzivno radi na povećanju privlačenja stranih investitora", rekla je Ciganovski. Ona je navela dobru radnu snagu i dobru logističku povezanost kao prednosti Srbije za ulaganje. Ciganovski je izrazila uverenje da se ekonomske veze Srbije i Nemačke mogu proširiti navodeći da je za to potreban nastavak uspešnih ekonomskih reformi koje sprovodi vlada Srbije, napredak u vladavini prava koji je bitan za pouzdanost investicija, te modernizacija i stručno obrazovanje kvalifikovane radne snage.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija