23.03.2017.

Moderna škola koja gazi krupnim koracima napred - Nastava bez mobilnih telefona


Gimnazija „Isidora Sekulić” ove nedelje slavi Dan gimnazije, od 20. do 25. marta
u čast 27 godina postojanja te poznate novosadske obrazovne institucije. Učenici škole, u saradnji s profesorima, pripremili su bogat program za goste, među kojima su i profesori i đaci partnerskih škola, Gimnazije br. 13 i Horskog koledža „Lev Sivuhin” iz Nižnjeg Novgoroda. Oni će tokom posete prisustvovati i školskim časovima da bi podelili zajednička iskustva s domaćinima.

– Moderna smo gimnazija, koja ide krupnim koracima napred – kaže za Dnevnik direktorka te institucije mr Ružica Vukobratović. – Veoma smo opremljeni i koristimo informacione tehnologije u nastavi, a naši profesori su obučeni za to na seminarima u zemlji i inostranstvu. Učestvuju i na međunarodnim konferencijama, zajedno s našim učenicima. Vrlo smo aktivni i mislim da je to dobro i za kolektiv i za decu.

Poznata po međunarodnoj saradnji, „Isidorina” gimnazija već devet godina sarađuje s Gimnazijom br. 13, a kasnije i s Horskim koledžom. Zahvaljujući tom partnerstvu, na Univerzitetu „Lobačovski” u ruskom gradu Nižnjem Novgorodu je otvoren Srpski centar, s kojima je Gimnazija potpisala sporazum te su od prošlog septembra po dvoje „Isidorinih” učenika njihovi studenti. Ta razmena će se nastaviti i u budućnosti, najavljuje za Dnevnik Ružica Vukobratović. Gimnazija je poznata i po Međunarodnoj konferenciji gimnazija 3-K (kompjuter–komunikacija–kultura), koja je već sedam puta održana u toj školi, a u kojoj učestvuju i đaci, koji tom prilikom izlažu na engleskom jeziku.

– Otvoreni smo i prema Istoku i prema Zapadu – sarađujemo sa „Čelsi” akademijom iz Londona, gimnazijama iz Mađarske, Banjaluke... Razmenjujemo dragocena iskustva i sagledavamo gde smo mi u odnosu na njih, a u sve te aktivnosti uključeni su i naši učenici – obašnjava direktorka Vukobratović, koja je na tom mestu proteklih deset godina.

Škola je, kaže ona, organizovana po principu timskog rada, a potvrdu za dobro urađen posao nalaze u deci koja u školu dolaze nasmejana. Prioritet je redovna nastava, ali se značajna pažnja posvećuje i vannastavnim aktivnostima, kao što je saradnička nastava, gde se o jednoj temi učenici obrazuju multidisciplinarno, iz uglova različitih predmeta. Osim engleskog, kao prvog stranog jezika, đaci mogu da uče i nemački, odnosno ruski ili francuski, a ta škole i ove godine može se pohvaliti predstavnicima na brojnim republičkim takmičenjima.

Direktorka pažnju polaže i na pedagoško-instrukcioni rad, te često posećuje časove i daje smernice, na osnovu sopstvenog dugogodišnjeg iskustva. Gimnazija „Isidora Sekulić”, koja danas ima 820 učenika u 25 odeljenja, dobitnica je Svetosavske nagrade za 2015. godinu, a o ozbiljnom radu te škole govori i to što su prošle godine dobili proširenje za još jedno prirodno-matematičko odeljenje.

– Prosveta ne sme da se uruši nego da bude bogatstvo jedne zemlje, koja će uspeti samo ako je obrazovanje na visokom nivou. Naša deca su izuzetna, sposobna, znaju mnogo i treba da iskoristimo taj naš veliki potencijal. Mladi odlaze, a treba da budu u našoj zemlji i daju svoj doprinos. I sama sam izvela mnogo generacija, sve su to vredne individue i grehota je da odu – poručila je za Dnevnik Ružica Vukobratović.

U „Isidorinoj” gimnaziji nastava se shvata vrlo ozbiljno, te, kako kaže direktorka, na katedrama postoje korpe u koje deca odlažu mobilne telefone pre početka časa.

– Postoje kodeksi pristojnog ponašanja i oblačenja, na kojima insistiramo, pa nema ni iscepanih farmerki i štikli, a đaci to vrlo poštuju – kaže mr Ružica Vukobratović.

izvor: dnevnik.rs