29.03.2017.

Mesto stanovanja određuje izbor škole


Upis budućih prvaka u narednu školsku 2017/2018. godinu počinje 1. aprila i važi za sve mališane koji su rođeni od 1. marta 2010. do 28. februara 2011

Potrebno je da roditelji prilože detetov izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu od pedijatra da postoji psihofizička spremnost za polazak u prvi razred i potvrdu o prebivalištu. S obzirom na to da je pohađanje predškolskog programa obavezno zakonom, potrebno je priložiti i potvrdu od Predškolske ustanove. Iako upis zvanično traje do 31. maja, direktori osmoletki s kojima smo razgovarali kažu da će taj rok najverovatnije biti produžen do kraja avgusta.

– Početkom aprila počinje, pre svega, evidentiranje dece – objašnjava za Dnevnik direktorka OŠ „Ivan Gundulić” na Podbari Lidija Radulović. – Nakon toga, roditelji u skladu s raspoloživim vremenom biraju termin za testiranje deteta, za koje su kod nas zaduženi pedagog ili psiholog. Testiranja će kod nas trajati radnim danima od 8 do 18 sati.

Kako kaže direktor OŠ „Kosta Trifković” Milan Spasojević, za tu namenu se koristi test tipa 1 Instituta za psihologiju. S obzirom na to da je 1. april subota, Spasojević poručuje roditeljima budućih osnovaca da već od ponedeljka, 3. aprila, mogu prijaviti decu u školu kojoj teritorijalno pripadaju, apelujući na to da tom prilikom obrate pažnju na rokove za upis i kapacitete škole.

– Prednost imaju predškolci s teritorije koju pokriva škola – kaže Spasojević. – Za njima idu mališani čiji brat ili sestra već pohađaju tu ustanovu, a potom deca koja ne pripadaju teritoriji škole.

Inače, krajnji datum za podnošenje zahteva za upis predškolaca koji teritorijalno ne pripadaju školi koju žele da pohađaju bio je 1. februar. Škola je dužna da u određenom roku roditeljima pruži odgovor na pitanje da li ima mogućnosti da, u skladu s kapacitetima, upiše tu decu.

– Svi koji su podneli takve zahteve moraće da sačekaju 31. maj jer ćemo tek tada moći jasno da sagledamo s koliko mesta škola raspolaže i tek tada ćemo moći da kažemo da li smo u mogućnosti da primimo decu sa strane, i koliko njih. Po zakonu, odeljenje ne bi trebalo da ima više od 30 učenika, ali treba imati u vidu i da je po odeljenju dozvoljeno do dva učenika kojima je potreban neki vid podrške u nastavi, kao što su asistenti, drugačiji nastavni program, plan podrške... Takvi učenici se računaju kao dva ili tri redovna đaka, u zavisnosti od toga kakav je nastavni program predodređen za njih. U skladu s tim, škola procenjuje da li može da prihvati svu decu koja su aplicirala – objašnjava Lidija Radulović.

U slučaju da roditelji žele da upišu svoje dete koje je mlađe od predviđenog uzrasta, i to je moguće, kažu naši sagovornici, ali tome prethode detaljana ispitivanja u koja su uključeni i pedagog i psiholog. To je potrebno, kaže Lidija Radulović, da bi se utvrdio potencijal samog deteta, koji mora da bude na određenom nivou da bi uopšte moglo da prati nastavu.


Kapaciteta ima

– Naredne školske godine primićemo do sedam odeljenja prvaka – kaže za Dnevnik direktor OŠ „Kosta Trifković” Milan Spasojević. – Do sada imamo blizu 130 zahteva roditelja čija deca po lokaciji ne pripadaju našoj osmoletki, a našu školu već godinama pohađaju i osnovci iz okolnih mesta.

Po rečima direktorke OŠ „Ivan Gundulić” Lidije Radulović, prosek te škole, koja je jedna od manjih u gradu, je između 75 i 80 prvaka godišnje, s dva odeljenja u matičnoj zgradi i jednim u školi na Čeneju. Ipak, ona kaže da i u toj osmoletki prostornih kapaciteta ima dovoljno za veći broj mališana, te da su vrlo blizu toga da otvore još jedno odeljenje u Novom Sadu.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija, instagram.com/nsinfo