29.03.2017.

Maturanti plešu za novi Ginisov rekord


Maturanti cele Srbije ponovo će zaplesati čuveni maturantski ples kadril 19. maja
istovremeno s brojnim vršnjacima širom Evrope, u manifestaciji koja traje već 13 godina.

Organizatri su pozvali sve zainteresovane gradove, škole i maturante da se pridruže tom događaju i obaranju Ginisovog rekorda za najveći simultani ples u svetu. Trenutni rekord, postavljen 2011. godine, iznosi 33.202 plesača.

Manifestacija „European Luadrille Dance Festival” ili „Maturantski ples” podrazumeva da maturanti, simultano u svim evropskim gradovima koji učestvuju, plešu istu koreografiju, uz kompoziciju „Slepi miš” Johana Štrausa. Muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija, tačno u podne.

Kraljevo je prvi grad iz Srbije koji se priključio tom projektu Plesnog saveza Slovenije 2005. godine, nakon čega su se pridruživali i ostali gradovi, među kojima je i Novi Sad. U plesu najčešće učestvuju maturanti srednjih škola, dok u nekim gradovima plešu i „mali maturanti” – osmaci. U projektu su, do sada, učestvovali i maturanti Češke, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Estonije... Plesni klub „La Luna” iz Jagodine glavni je predstavnik Plesnog saveza Slovenije za izvođenje tog programa u Srbiji.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija