05.03.2017.

Kod nas 62 € za IT, u EU 600


Na skupu održanom u PKS koji je organizovalo Društvo za informatiku Srbije
rečeno je da je IKT sektor veoma specifičan, jer poslovi u toj oblasti mogu da se rade iz stana za poslodavce širom sveta, a da se naknada za izvršene usluge prima na računima u inostranstvu, čime se izbegava plaćanje poreza u zemlji.

Istaknuto je i da o tome kolika je važnost ITK sektora najbolje govore podaci da je izvoz tih usluga na kraju 2015. dostigao 678,3 miliona evra, kao i da bi u tom sektoru moglo da se zaposli oko 30.000 IT stručnjaka.

Rečeno je da se iz tog sektora u Srbiji najviše izvozi u Nemačku, Ameriku, Veliku Britaniju i skandinavske zemlje.

Pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije Sava Savić kazao je da to ministarstvo uz podršku Vlade Srbije radi na podsticajnim merama kako bi se smanjila siva ekonomija u IT industriji.

On je rekao da su glavni prioriteti strategije razvoja industrije informacionih tehnologija od 2017. do 2020. godine razvoj uspešnih preduzeća i proizvoda u IT oblasti, unapređivanje administrativnog okruženja, jačanje kadrovskih potencijala i modernizacija poslovanja u svim privrednim granama upotrebom IT.

Prema njegovim rečima, važno je podsticati investiranje u IT sektor, podržati početnike u tom poslu, startap preduzeća, ali pomoći i IT udruženjima. U Srbiji se u ulaganja u IT sektor procenjuju na 62 evra po stanovniku, a u Evropskoj uniji skoro deset puta više, prosečno 600 evra po stanovniku.

izvor: b92.net, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net