26.03.2017.

Gimnazijalci iz Rusije i Novog Sada jačaju međunarodnu saradnju


Za učenike i učenice Gimnazije broj 13 i Horskog koledža iz ruskog grada Nižnjeg Novgoroda, zajedno s domaćinima, đacima Gimnazije „Isidora Sekulić”
je organizovan prijem u Gradskoj kući. Gosti iz Rusije borave u Novom Sadu povodom nedelje obeležavanja Dana „Isidorine” gimnazije, a mesto iz kojeg dolaze je grad-pobratim Novog Sada.

– Saradnju s gradovima-pobratimima prepuštamo, pre svega, mladim ljudima kao što su gimnazijalci, koji čine budućnost naše države, grada, a isto tako je i u Rusiji i u bratskom Nižnjem Novgorodu – rekao je predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić. – U proteklih deset dana to je druga takva poseta – nedavno su nas posetili i učenici iz Kranja, koji su bili u prilici da u našoj gradskoj skupštini održe sednicu đačkog parlamenta, zajedno s domaćinima iz Gimnazije „Svetozar Marković”. Tako ćemo nastaviti i ubuduće, a međunarodna saradnja na tom, srednjoškolskom nivou, veoma nam je važna jer nakon toga slede i svi drugi oblici saradnje, kao što su politička i privredna.

Kulturno-prosvetno partnerstvo između „Isidorine” i Gimnazije br. 13 traje već devet godina, a za to vreme je 45 profesora i 30 učenika iz Novog Sada posetilo Nižnji Novgorod. Zahvaljujući toj saradnji, otvoren je Srpski centar na Univerzitetu „Lobočovski”, na kojem od septembra 2016. godine studiraju i dva bivša „Isidorina” učenika. Od pre tri godine zaživele su i veze s Horskim koledžom iz Nižnjeg Novgoroda, čiji predstavnici su održali mini-koncert u Gradskoj kući.

– To je veliko bogatstvo za nas i za naše kolege iz Rusije – rekla je direktorka Gimnazije „Isidora Sekulić” mr Ružica Vukobratović. – Sve to radimo, pre svega, za našu decu, koja su naša investicija, bogatstvo i nešto što će ostati iz nas i učiniti nas boljima.

Kako je rekla zamenica direktora Gimnazije iz Nižnjeg Novgoroda Neli Fedulova, najvažniji aspekat saradnje, kojom su vrlo zadovoljni, jeste razmena iskustava između dve obrazovne institucije. Osim toga, dodala je i da se učenici i profesori Gimnazije br. 13 uvek raduju dolasku u naš grad, koji smatraju vrlo lepim.

Inače, Nižnji Novgorod je grad pobratim Novog Sada, a povelja o bratimljenju potpisana je 18. aprila 2006. godine. Povelja podrazumeva saradnju opštinskih organizacija i uprava, ekonomsku razmenu i projekte, zdravstvo, turizam, sport, obrazovni program, kulturni program i manifestacije.