22.03.2017.

Fruška gora se uništava - preko noći


Prvi dan proleća, 21. mart, u svetu se, još od 1971 godine, obeležava i kao Dan šuma

U Nacionalnom parku Fruška gora, tim povodom skreću pažnju na važnost očuvanja šumskog fonda.

U NP ima oko 23.500 hektara pod šumom sa oko 50 vrsta drveća, o kojima se danonoćno brine čuvarska služba istoimenog preduzeća.

"Svake godine mi zasadimo 30 do 40 hektara šume. Jedan deo su novi zasadi, drugim delom popunjavamo tamo gde nedostaje šuma ili se nije primila ranijih godina. U svakom slučaju , to je skup posao i nije nimalo lak", kaže Miroslav Jakovački, rukovodilac čuvarske službe u NP Fruška gora.

Kad god je moguće, radi se obnova prirodnim putem, tako što se kultivišu spontano nastali zasadi, poput ove šume hrasta nadomak Ležimira. To je mnogo jeftinije i efikasnije po eko sistem.

"Za kratko vreme uspeli smo da pošumimo 2,7 hektara hrasta, prirodnim putem. To i jeste intencija, da se prirodnim putem prave šume, gde god je to moguće", kaže Miroslav Živanović, čuvar.

Međutim, da bi ova šuma dostigla punu zrelost potrebne su decenije.

Uništava se, pak, preko noći. Svake godine oko 300 kubika drveta, nelegalno se poseče, a čuvari, u saradnji sa policijom, podnesu oko 80 prijava protiv počinilaca.

"Veliki je teren, mali je broj policijskih službenika koji to pokrivaju, ali je dobra saradnja policije sa šumarijom, pa nekak izlazimo na kraj", navodi za RTV Aleksandra Pandža, komandir policijskog odeljenja u Grgurevcima.

Još veći problem od nelegalne seče jesu požari, odnosno izletnici i njihova nepažnja.

Sezona upravo počinje a samo prošlog meseca vatrogasci su imali 32 interevencije na obodu Nacionalnog parka.

Ugašen je i jedan velik požar u kom je uništen hektar šume, kod Beočina.

Počinilac je uhvaćen i biće mu suđeno, ali to je redak slučaj.

Obično, takva dela teško je dokazati. Krivoseča je očiglednija, ali su i u tim procesima kazne uglavnom blage, kažu čuvari, i to je razlog što ima mnogo povratnika kojima je krađa drveta posao a ne nužda.

izvor: rtv.rs, foto: instagram.com/nsinfo