05.03.2017.

Elektronski karton od sredine godine - zdravstvene knjižice bez važnih podataka


Osim da ubrzaju administrativni deo posete lekaru, zdravstvene kartice u ovom trenutku nemaju ni jednu drugu namenu

Opšti podaci pacijenata, kao što je krvna grupa, alergije, vakcine koje su primljene, bolesti od kojih se boluje, sada nisu dostupni lekarima na jednom mestu, iako je to praksa u većini evropskih zemalja.

Primera radi, u Engleskoj građani jednom godišnje plaćaju 20 funti kako bi im se osvežili podaci sa elektronskog kartona na zdravstvenu karticu. U njima, pored osnovnih podataka (RH faktor, krvna grupa, alergije, deformiteti, invaliditeti, informacije o odabranim lekarima), postoje i informacije o kompletnom kretanju pacijenta kroz zdravstveni sistem - da li su bili hospitalizovani, operisani, koje lekove su koristili...

Naša zdravstvena kartica sadrži samo vidljive podatke kao što su ime i prezime, datum rođenja i lični broj osiguranika (LBO) i broj zdravstvene kartice, što su informacije koje su dovoljne za ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu u domovima zdravlja i bolnicama, piše "Blic".

Lekarka u domu zdravlja "Voždovac" Nevenka Dimitrijević kaže da uvođenjem novih zdravstvenih kartica nismo napredovali.

"Kartice sadrže samo podatke da li je firma za svog zaposlenog platila doprinose za zdravstvo i da li je osiguran. Za lekare bi bio koristan podatak, koji brzo možemo da očitamo, da li pacijent ima neku alergiju, da li boluje od neke hronične bolesti, ima neko stanje zbog čega je osoba osobođena od plaćanja participacije ili koliko je puta bio na snimanju na nekom od aparata koji emituje jonizirajuće zračenje. Sa druge strane, te podatke bi trebalo da imamo da bismo mogli pacijentu da pomognemo u hitnim situacijama", objašnjava dr Dimitrijević.

Međutim, prema najavama Ministarstva zdravlja, kada budemo uveli elektronski karton sredinom ove godine, svi ovi podaci biće dostupni lekarima na jednom mestu.

"Sadašnja elektronska kartica ima potencijal i od nje se može napraviti replika elektronskog kartona, samo je stvar Republičkog fonda šta želi sa njom da uradi. Ipak, uvođenjem elektronskog kartona, svaki lekar koji leči pacijenta imaće uvid u njegove podatke, doduše u onoj meri koliko mu bude bilo dozvoljeno. Predviđeno je da samo izabrani lekar ima uvid u sve, dok će ostali lekari moći da vide samo one podatke koji su mu potrebni za lečenje", objašnjava za "Blic" savetnik ministra zdravlja zadužen za informatizaciju Miroslav Pevac.

U elektronskom kartonu naći će se, osim ličnih podataka i krvna grupa, spisak svih propisanih i podignutih lekova, podaci o bolestima od većeg javno zdravstvenog značaja, podaci o alergijama, liste svih pregleda kod lekara specijaliste, liste prijema u bolnicu, liste snimanja na aparatima sa izveštajima, liste zakazanih i izvršenih operacija. Elektronski karton neće imati podatke da li je neko donor organa.

izvor: blic.rs, agencije