20.03.2017.

Biće značajnih zapošljavanja i u vojvođanskom zdravstvu


Najava novih zapošljavanja u zdravstvu odnosiće se i na Vojvodinu
u skladu sa potrebama, kao i mogućnost dobijanja specijalizacija. Kako za Dnevnik najavljuje pokrajinski sekretar za zdravstvo docent dr Zoran Gojković, nakon osam godina pauze, ponovo će biti omogućene specijalizacije u deficitarnim oblastima kao što su radiolozi, anesteziolozi i ostale deficitarne grane. Republički ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar najavio je da je odobreno zapošljavanje 2.000 ljudi, a da će u narednih nekoliko meseci posao dobiti između 500 i 600 mladih lekara.

- Vojvodina će u okviru ovih najavljenih novih zapošljavanja participirati u skladu sa našim potrebama i biće značajnih zapošljavanja u Vovjodini. U drugoj polovini prošle godine zaposleno je više od 50 lekara i oko 300 medicinskih štara, ali je to još uvek nedovoljno, s obzirom na veliki odliv i prioritete vezane za potrebe u sektoru. Zbog toga će zapošljavanje biti nastavljeno - kazao je pokrajinski sekretar za zdravstvo docent dr Zoran Gojković.

Prema njegovim rečima, u zdravstvu Srbije je od 2014. godine zaposleno 2.500 ljudi, a dodeljeno je i 4.000 specijalizacija.Ministar Lončar je najavio kako se više neće čekati da specijalista ode u penziju, pa da se tek nakon toga primaju mladi lekari. Sada će se mladi lekari zapošljavati pre nego što starije kolege odu u penziju i dobijaće specijalizaciju, kako se ne bi desilo da se uloži u infrastrukturu i opremu, a da nema ko da radi, kao što se dešavalo u okruženju.

- Specijalizacija nija bilo osam godina, bile su volšebno ukinute. Od kako su ponovo odobrene, dodeljeno je 4.000 specijalizacija. Najviše onih deficitarnih, a to su radiolozi, anesteziolozi, oftalmolozi, ginekolozi, pedijatri. Potrebno je vreme da se završi specijalizacija i to traje od četiri do šest godina, a potrebno je da prođe i do deset godina, da bi oni mogli samostalno da rade i leče pacijente - istakao je dr Gojković.

Pokrajinski sekretar je najavio i da je su Institut za javno zdravlje Vojvodine, kao i Institut za javno Srbije “ Dr Milan Jovanović Batut” dobili naloge da ove godine urade promenu normativa, u okviru novog plana mreže zdravstvenih ustanova.

izvor: dnevnik.rs, foto: ilustracija, Ambro/freedigitalphotos.net