14.03.2017.

Ako kupite kuću za 2.000 evra - evo šta vas čeka


"Kuće prodajemo već 25 godina i mogu da kažem da se tu ništa posebno nije promenilo
Ponude uvek ima, ali je tražnja za takvim kućama mala. Oni koji imaju para (da žive u gradu) čak i u slučaju da žele da kupe kuću na selu, žele nešto sređeno. A to, s druge strane, znači i 'normalnu' cenu. Tako je bilo i biće", kaže za Mondo menadžer iz valjevske agencije za nekretnine Bona fides.

Valjevci nisu zainteresovani za kuće u udaljenim selima oko tog grada, pa i ono malo kupaca u tom kraju, ili češće samo radoznalaca, dolazi iz Beograda i gradova po Vojvodini.

"Pitaju, ali ne kupuju. Zainteresovani su za veće okućnice, kako bi mogli da gaje voće, a takvih kuća je malo jer se zemlja delila između sinova i kćeri. Malo gde ovde uz kuću ide i tri ili četiri hektara zemlje", objašnjava Plavšić.

Od toga da li ima pola hektara ili četiri hektara "pride" zavisi da li će donja cena za domaćinstvo biti 10 ili 15 hiljada evra. A već za 20.000€ može se kupiti kuća na obodu Valjeva, a za 400€ do 500€ po kvadratnom metru stan u gradskim naseljima, pa ne čudi što lokalnih kupaca nema. Radije će ostati, recimo, u novijim jednosobnim stanovima i plaćati zakup 100€ mesečno.

Same kuće o kojima govorimo u kojima bi trebalo da "postanete gazda za 3.000€" (ili 5.000€, svejedno), u stvari su stare trošne kuće, uglavnom nabijače (kuće od blata ili nepečene cigle) pravljene između dva rata (ona svetska) ili čak i ranije. U njima bi trebalo ponovo napraviti bar krov i zameniti kompletnu instalaciju struje i vodovoda (ako vodovoda uopšte i ima). Već s tom intervencijom, ne radi se o tri, već najmanje desetak hiljada evra.

Potom na red za sređivanje dolazi ono zbog čega kupaca i nema - loš prilaz kući, nema vode cele godine…

Zaboravite na kredit banke
Poseban problem kod kupovine kuća po selima, a da ne govorimo o čitavim domaćinstvima, je što se tako nešto mora obaviti "u kešu". "Banke ne daju kredite ni za kuće van table Valjevo, a kamoli po selima. A i tada cena mora da bude odgovarajuća (velika) da bi se osigurao kredit", kažu u agenciji Bona fides.

Pročitajte više>>> izvor: mondo.rs, foto: ilustacija, Witthaya Phonsawat/freedigitalphotos.net

Kuće jesu 1.200 € - ali niko neće da živi tamo