29.03.2017.

Akcija zaštite od krpelja u Novom Sadu u tri faze


Prethodnih nedelja ekipe "Ciklonizacije" su u saradnji sa novosadskom gradskom upravom počele sa monitoringom terena i akcijom suzbijanja krpelja

Ove godine u skladu sa vremenskim uslovima počelo se pre zvaničnog početka proleća sa tretmanima subijanja krpelja, kako bi se preventivno zaštitilo zdravlje građana od njihovog ujeda.

U prvom delu akcije, akcenat je stavljen na prostore na kojima se okupljaju deca i prostore određene za istrčavanje kućnih ljubimaca.

Krpelji su prisutni na zelenim površinama tokom 365 dana u godini, jedina razlika je u tome što su oni zimi manje aktivni u odnosu na mesece koje karakterišu visoke temperature. Na teritoriji grada Novog Sada i njegove okoline sprovodi se akcija sistemske zaštite građana od krpelja, oko mesec dana.

"Akcija se sastoji iz tri dela, prvo je monitoring, drugo su tretmani i treće je kontrola uspešnosti tretmana. Na osnovu monitoringa određuje se kada i gde se izvode tretmani. Ovogodišnji monitoring ne pokazuje ni da ih je više ni da ih je manje nego što ih je bilo prethodnih godina. Oni su tu i naše jeste da zaštitimo građane od njih u onim delovima gde građani dolaze u kontakt sa njima", kaže za RTV Dario Aćimović iz Ciklonizacije.

Osim akcije suzbijanja krpelja, u toku su još neke od akcija "Ciklonizacije".

"U toku je akcija suzbijanja glodara u urbanom delu grada, rade se šahtovi. Ono što nas očekuje to je sistematska akcija zaštite zdravlja građana od komaraca", kaže Aćimović.

Sistemska akcija zaštite zdravlja građana od krpelja će se sprovoditi na teritoriji grada i svih prigradskih naselja, a monitoring i tretmani će trajati najverovatnije do kraja sezone ili duže, ukoliko vremenski uslovi budu stvarali uslove za razvoj krpelja.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo