26.03.2017.

150 miliona evra kroz projekte povezane sa Dunavskom strategijom


Oko 150 miliona evra Srbija je dobila kroz projekte povezane sa Dunavskom strategijom
poručeno je sa konferencije posvećene tom programu koja je održana u Skupštini Vojvodine.

To je, između ostalog, čini jednom od najangažovanijih zemalja uključenih u taj okvir međunarodne saradnje.

Imajuću u vidu sve prepreke, poput ograničenih ljudskih i finansijskih resursa, Srbija je tokom prethodnih pet godina bila jedna od najaktivnijih zemllja u svim oblastima saradnje u okviru Dunavske strategije.

"Napravili smo u analizu o tome koliko Srbija učestvuje u dunavskom programu, videli smo je više od 66 partnera iz Srbije učestvovalo i bilo usprešno kao projektni partneri u prvom pozivu dunavskog programa, ali kao prepreke videli smo kapacitete ljudskih resursa i komunikacije o mogućnosti finansiranja", rekao je Matija Vilfan, šef kancelarije „Danube strategy point".

Ipak, i pored potekškoća sa kojim se Srbija suočava kao zemlja koja nije članica Evropske Unije, benefiti od učešća u projektima koji su u vezi sa Dunavskom strategijom su višestruki, ocenjuju naši predstavnici.

Konferenciju Nacionalno slušanje Dunavske strategije, godišnji sastanak svih učesnika u sprovođenju tog programa u Srbiji, otvorio je predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Tom prilikom poručio je da je Vojvodina ponosna što joj je početkom marta odobreno pet velikih strateških projekata u okviru prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a koji su primer kako se realizuju prioriteti koji su definisani i u programu evropske unije za razvoj dunavskog regiona.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo