11.03.2017.

15 svetskih kompanija zainteresovano za aerodrom


Na javni poziv za koncesiju beogradskog aerodroma na 25 godina do petka se javilo 15 kompanija
a očekuje se da do ponedeljka stigne bar još pet ponuda, piše Blic.

Prema saznanjima lista, među ponudama su one od više poznatih svetskih kompanija iz Evrope, Kine, Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih, koje su samostalno podnele zahtev, ali i od onih koje su se udružile iz različitih zemalja, uključujući SAD kako bi na 25 godina upravljale srpskim aerodromom.

"Interesovanje je veliko i do petka pristiglo je 15 ponuda. Najviše firmi je iz Evrope, ali tu su i dve firme iz Kine, ima i Rusa, Amerikanaca. Postoji zajednička ponuda Kineza i Rusa, ali i Amerikanci su se preko nekih evropskih kompanija uključili u trku za beogradski aerodrom. Koncesiona ponuda je stigla od francuskog 'Vinčija' i 'Aeroports de Paris', kao i holandskog 'Šipola'. Tu su i dve ponude iz Emirata, čije su kompanije ozbiljno razgovarale sa predstavnicima Vlade i pokazale veliko interesovanje", rekao je sagovornik Blica iz Vlade Srbije.

On navodi da će se o tome ko je dostavio ponudu znati u ponedeljak, utorak, kada se pristigle ponude budu otvorile.

"Tada će se znati svi detalji, šta je ko ponudio i ko je odgovorio uslovima za koncesiju. Do tada se ne zna šta ko nudi, uključujući i cenu, i ko je ponudio najbolje investicione uslove, koji su bitna stavka za koncesiju. To je i glavni razlog zašto se država odlučila da svoju dobru kompaniju da u koncesiju", istakao je sagovornik na koga se poziva list.

Prema njegovim rečima, ono što je sada izvesno, to je da zbog velikog interesovanja Vlada Srbije može da ostvari planirani cilj, odnosno da od koncesionara uzme bar 350 miliona evra.

izvor: blic.rs, rtv.rs, agencije, foto: ilustracija