17.02.2017.

Zabrana pušenja u svim ugostiteljskim objektima - najbolji način da se iskoreni problem


Primena Zakona o zabrani pušenja menja svest ljudi

Nepušači u Novom Sadu su, prema tvrdnjama specijaliste strukovne sestre u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja Doma zdravlja „Novi Sad“ Vesna Imbronjev, direktno ugroženi duvanskim dimom jer su, po istraživanjima, svi ugostiteljski objekti u gradu pušački. Ona ističe da bi se primenom najavljenih izmena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, najbolje iskorenio problem pušenja jer je njime predviđena potpuna zabrana pušenja na svim javnim mestima pa i u ugostiteljskim objektima.

– Problem je u primenjivosti pomenutog zakona jer je, navodno, broj inspektora koji idu na teren i sankcionišu njegovo kršenje veoma mali, mada je u Novom Sadu i ranije bilo sporadičnog kažnjavanja onih koji su pušili na mestima gde to nije bilo dozvoljeno – kazala je sagovornica Dnevnika, ističući da primena Zakona o zabrani pušenja menja svest ljudi. – Kada je Zakon iz 2010. godine stupio na snagu, veliki broj Novosađana nam se javljao u Savetovalište za odvikavanje od pušenja jer su, po sopstvenim rečima, bili osramoćeni i nisu želeli da ih ljudi gledaju dok puše na ulicama i upiru prstom u njih.

Po rečima dr Srmene Krstev iz Republičke stručne komisije za kontrolu duvana, nacrt izmena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, koji je izradila Radna grupa Ministarstva zdravlja i predala ga 30. decembra 2015. godine, još uvek nije usvojen jer, kako je kazala, ne postoji volja da bude usvojen. Naime, trebalo je da bude prihvaćen još lane, a zakonskim odredbama iz 2010. godine, vlasnici ugostiteljskih objekata 50 odsto svog prostora mogu osposobiti za pušenje, ukoliko je površina objekta veća od 80 kvadratnih metara, te ih je time još uvek moguće odrediti kao pušačke ili nepušačke.

Vesna Imbronjev kaže da je pušenje danas socijalno prihvatljivo ponašanje, što otežava njegovo iskorenjivanje, a u Novom Sadu, po podacima Savetovališta za odvikavanje od pušenja, situacija je alarmantna, kao i svuda u svetu.
– Mi mesečno imamo između 200 i 250 polaznika u grupama, od čega se 80 odsto odvikne od pušenja odmah posle pet dana savetovanja, a 40 odsto godinu ili više ne konzumira cigarete – tvrdi Vesna Imbronjev.

Zainteresovani za odvikavanje od pušenja mogu se prijaviti na brojeve telefona 479-06-68 i 064/808-81-20 jer od 20. februara Savetovalište u Domu zdravlja, Rumenačka 102, prima nove polaznike.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo