05.02.2017.

Vreme koje đaci provode u školi više se neće meriti školskim časovima - nego satima


Nacrt zakona o osnovama sistema obrazovanja predviđa oštrije kazne
Roditeljima osam dana da opravdaju izostanak

Jedna od najvećih novina zakona biće uvođenje finansiranja ustanova "po glavi" učenika. Ovaj model primenjivaće se od školske 2020/21. godine.

- Sredstva za finansiranje delatnosti ustanova utvrđuju se na osnovu ekonomske cene za ostvarivanje programa obrazovanja i vaspitanja, po detetu i učeniku - navedeno je u nacrtu zakona, pišu Novosti.

I ranije je bilo pokušaja da se uvede plaćanje prema broju učenika, pa je 2011. godine i započet pilot-projekat, a plan Ministarstva prosvete bio je da od školske 2014/15. ovo postane model finansiranja svih škola u zemlji. Od tog plana se odustalo, jer nije napravljena racionalna mreža škola, što je preduslov za ovakvo finansiranje.

Vreme koje đaci provode u školi više se neće meriti školskim časovima, nego satima. U njihov radni dan računaće se obavezni i izborni časovi, vannastavne aktivnosti... Na osnovu ukupne satnice, određivaće se opterećenost, pišu Novosti.

Đaci će moći da osnivaju učeničke zadruge, u okviru kojih će moći da se oprobaju u preduzetništvu.

Srednjoškolce će dočekati i velika matura, koja bi trebalo da bude spremna za školsku 2018/19. godinu. Opšta matura zameniće prijemne ispite, ali model će prvo biti testiran kao pilot-projekat, a potom uveden u sve škole.

izvor: novosti.rs, foto: ilustracija