12.02.2017.

Velika matura - Matematika obavezni deo?


Prijemne ispite na fakultetima trebalo bi da zameni velika matura, i to opšta i stručna, u zavisnosti od toga koju školu đaci završavaju

Za uvođenje matematike kao obaveznog dela mature zalaže se, među ostalima i "Društvo matematičara Novog Sada". Iskustva zemalja u okruženju mogu nam pomoći u tom slučaju, smatra direktor Tehničke škole Mileva Marić, Stanko Matić.

"Ideja da se ona stavi u obavezni ispit, jeste došla kroz analizu i kroz iskustvo koje imamo i mi, a i neke zemlje u okruženju koje su već na tom putu odmakle. Sve što je dobro treba upotrebiti kako bi obrazovanje krenulo boljim putem", kaže Stanko Matić, direktor TŠ Mileva Marić-Ajnštajn".

Hoće li novine u polaganju velike mature dodatno opteretiti učenike i roditelje, najbolje će se videti uoči polaganja.

"Mislim da će biti negativan uticaj na same roditelje i na same učenike, u smislu dodatnog psihičkog pritiska, a ujedno i materijalnog. Znamo da svako polaganje bilo koje mature iziskuje pripreme, pa roditelji smatraju da te pripreme nisu dovoljne u školi", Ljiljana Jovičin Blagojević, zamenica direktora TŠ "Mileva Marić-Ajnštajn".

Društvo matematičara podržava koncepciju gde bi na opštoj maturi učenici trebalo da polažu dva obavezna ispita - iz srpskog jezika i matematike i jedan ili dva izborna, dok bi se na stručnoj maturi, osim obaveznih, polagao i stručni ispit iz osnovne struke: teorijski i praktični deo.

Da li će ovaj način polaganja velike matre predstavljati težak zadatak za đake, ili pak olakšati i obezbediti im kvalitetnije obrazovanje, ostaje da vidimo konačnom odlukom.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: artur84/freedigitalphotos.net