02.02.2017.

Ukida se roming u EU - od juna


Evropska unija postigla je preliminarni sporazum o ograničavanju velikoprodajnih cena
koje telekom operatori plaćaju jedni drugima kada njihovi potrošači koriste mobilne telefone u inostranstvu, čime je otvoren put za ukidanje rominga od juna, saopštila je danas Evropska komisija.

Ograničavanje velikoprodajnih cena bio je poslednji korak potreban za ukidanje plaćanja rominga u maloprodaji od 15. juna 2017, čime su okončani višegodišnji napori Brisela da omogući gradjanima da koriste svoje telefone u inostranstvu i to ne plaćaju dodatno.

Do sada su gradjani EU papreno plaćali korišćenje rominga kada posećuju ili rade u drugoj članici EU, na šta se već dugo gleda kao na otežavajuću okolnost za stvaranje zajedničkog tržišta.

Velikoprodajna cena za prenos podataka, što je bilo najkontroverznije pitanje s obzirom na sve veće korišćenje interneta preko mobilnih telefona, ograničena je na 7,7 evra po gigabajtu od polovine juna 2017. a zatim će postepeno biti smanjivana do 2,5 evra 2022. godine, objavila je Evropska komisija.

Istovremeno će velikoprodajna cena poziva biti smanjena sa 5 evrocenti po minutu na 3,2 evrocenta dok će cena slanja SMS biti prepolovljena, na jedan evrocent.

"Ukoliko potrošač premaši ugovoreni limit za roming, neće mu biti zaračunata veća cena od dogovorene za dodatni saobraćaj u romingu", navela je Evropska komisija.

izvor: Beta, agencije, foto: patrisyu/freedigitalphotos.net