26.02.2017.

U toku prekvalifikacija - za dva dana 1.300 prijavljenih


Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić izjavila je da pravo na program prekvalifikacije u IT sektoru imaju svi građani
bez obzira na godine i predznanje, a da će polaznici obuke moći da se zaposle i dobiju platu koja neće biti manja od 40.000 dinara.

"Prijavljene nećemo diskriminisati na osnovu starosti, najveći procenat zainteresovanih je do 35 godina, ali i ima i dva odsto onih starijih od 65 godina. Anketa je pokazala da kompanije nameravaju do kraja 2017. godine da zaposle 980 junior programera, 75 kompanija je odmah zainteresovano da primi programere na plaćenu praksu. Mi ćemo 30 odsto sredstava namenjenih za obuku uplatiti tek kada se kandidati zaposle na najmanje tri meseca, sa platom koja nije manja od 40.000 dinara", rekla je Brnabić za RTS i dodala da je prekvalifikacija brz način da se smanji deficit kadrova u IT sektoru.

Konkurs za polaznike kursa za prekvalifikaciju u IT sektoru objavljen je u utorak, a za prva dva dana konkursa prijavilo se više od 1.300 kandidata. Kako je predviđeno, polaznici plaćaju obuku 100 evra, a država ih stipendira sa najviše 1.500 evra.

Kandidati se mogu prijaviti za program prekvalifikacije OVDE, najkasnije do 4. marta u ponoć.

Obuka će biti organizovana u firmama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: nenetus/freedigitalphotos.net