15.02.2017.

Sve oči uprte u Novi Sad - Besplatan sport se vratio u škole


U OŠ „Jožef Atila” na Telepu počela je realizacija besplatnog programa „Sport u škole”
u kojem učestvuje oko 2.500 učenika iz 32 škole s teritorije Novog Sada.

Ovu kampanju sprovodi Savez za školski sport Novog Sada, koji je u projekat uključio 70 profesora fizičkog vaspitanja, od toga 54 će raditi na terenu, a 12 su mentori. Angažovani profesori su iz radnog odnosa koji dopunjuju normu, kao i oni koji su na Birou.

– U principu, „Sport u škole” je projekat Sportskog saveza Srbije u kojem učestvuju tri osnovne škole iz našeg grada – „Jovan Dučić” iz Petrovaradina, „Miroslav Antić” iz Futoga i „Đorđe Natošević” iz Novog Sada – rekao je predsednik Saveza za školski sport Novog Sada Goran Stevanović. – Taj projekat mi smo nadogradili, tako da će u preostale 32 škole, osim učenika od prvog do četvrtog razreda, biti uključeni i oni iz viših razreda. U šest škola – „Jožef Atila”, „Prva vojvođanska brigada”, „Dušan Radović”, „Đura Jakšić”, „Ivo Andrić” iz Budisave i „Aleksa Šantić” iz Stepanovićeva, koje imaju velike sale, biće realizovan dupli program s dva izvođača i po dve grupe od po 30 učenika.

Čas traje 45 minuta, a đaci do četvrtog razreda su podeljeni u dve grupe (1-2. i 3-4. razred), gde se radi razvojna motorika s elementima bazičnog sporta, atletike i gimnastike, kao i štafetne igre. Za učenike viših razreda program je podeljen po sportovima (odbojka, košarka, rukomet, atletika, stoni tenis, džudo i rvanje).

Projekat nadgledaju mentori, koji pružaju pomoć u izvođenju programa „Sport u škole”, prisustvuju časovima i analiziraju ih. Svaki od koordinatora je zadužen za pet-šest škola.

Stevanović je izneo da je projekat u Novom Sadu po mnogo čemu specifičan.
– Prioritet Strategije razvoja sporta na lokalu je dečji i školski sport. Jedan od pojedinačnih ciljeva je povećanje fizičkog vežbanja kroz povećanje vannastavnih aktivnosti. Projekat je revitalizacija školskog sporta i predstavlja funkcionalnu povezanost nastave fizičkog vaspitanja i školskog sporta – naglasio je Goran Stevanović.

Na pitanje šta ako se prijavi više dece od planiranog, predsednik Saveza za školski sport je rekao da im je bezbednost dece na prvom mestu, a ako bude mogućnosti, daće sve od sebe da svi mališani, ili većina, budu zadovoljni.


Grad je prepoznao njegov značaj i dao punu podršku Savezu za školski sport Novog Sada – istakao je Goran Stevanović. – Primera radi, pre 16 godina pokrenuta je slična inicijativa, ali nije zaživela. Sadašnji gradski čelnici, s gradonačelnikom Milošem Vučevićem na čelu, potpuno su stali uz nas, a podatak da se u Novom Sadu finansira program za oko 2.500 dece, a u celoj Srbiji za oko 2.800, dovoljno govori samo po sebi. Sada su sve oči Srbije uprte u nas, u Novi Sad, da vide kako će se program realizovati i koja će biti njegova uspešnost.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustraija, novisad.rs