02.02.2017.

Spremno 1,2 milijarde evra: Žeželjev most do kraja godine, pa Fruškogorski koridor, novi bulevar u NS...


– U naredne dve godine u izgradnju saobraćajnica, puteva i železnice u Vojvodini, biće uloženo 1,2 milijardu evra
– izjavila je u Novom Sadu ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović nakon sastanka s predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem.

Oni su razgovarali o realizaciji zaključaka sa zajedničke sednice Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, koji se odnose na infrastrukturne projekte u Vojvodini.
– Kada se sabere vrednost svih projekata koje smo pokrenuli i radimo na teritoriji Vojvodine u naredne dve godine, taj iznos je 1,2 milijardu evra. Znači, toliko će Vojvodina imati investicije, novca u putevima i železnici. Nadam se i verujem da je to osnova da Vojvodina konačno ponovo bude najrazvijenija kao što je nekad bila – kazala je ministarka na zajedničkoj konferenciji za novinare u Banovini na kojoj je saradnju s Pokrajinskom vladom ocenila dobitnom kombinacijom.

Mirović je, naglašavajući veoma dobru operativnu saradnju s Ministarstvom, rekao da je Zorana Mihajlović od formiranja nove Pokrajinske vlade do danas dva-tri puta boravila u Novom Sadu i, zahvaljujući njenom angažovanju, kao i angažovanju njenih saradnika, Pokrajinska vlada trenutno ima najoprativniju saradnju s Ministarstvom saobraćaja i infrastrukture.
– Za ovih nekoliko meseci mi smo zapravo koncept okupljanja oko projekata na najkonkretniji način primenili s ministarstvom koje vodi koleginica Zorana Mihajlović – konstatovao je Mirović.

Govoreći o sastanku s potpredsednicom Vlade Srbije, Mirović je naveo da su se dogovorili da zajednički pristupe pripremi projektne dokumentacije za buduću brzu saobraćajnicu od Novog Sada do Zrenjanina i od Zrenjanina do Beograda, odnosno Borče, i da će u narednih nekoliko nedelja pripremiti i formalne uslove i pristupiće potpisivanju odgovarajućih protokola koji će definisati ko će šta raditi u narednih nekoliko meseci i nekoliko godina.

– Želimo da Vojvodina bude potpuno spremna. Kao što smo zajedno gotovo priveli kraju pripremu projekta Fruškogorskog koridora od Novog Sada do Rume, tako ćemo i na te dve važne deonice od Novog Sada do Zrenjanina i od Zrenjanina do Beograda biti potpuno spremni kada je reč o projektnoj dokumentaciji da završetkom koridora 10 i 11 i Vojvodina konkuriše i zajednički s Vladom Srbije u budućnosti pristupi izgradnji te dve velike trase puta – istakao je Mirović, dodajući da je bilo reči i o rehabilitaciji puteva na određenim putnim pravcima koja će biti započeta u narednim nedeljama.

On je kazao i da su konstatovali i to da radovi na izgradnji „Žeželjevog” mosta konačno, nakon velikog angažovanja potpredsednice Vlade, teku nesmetano i da s velikom dozom optimizma kraj 2017. godine, ali verovatno i koji mesec pre, može biti definisan kao rok završetka „Žeželjevog” mosta. Mirović je naveo da napreduje i izgradnja Sentanderjskog bulevara i da je u toku priprema revizije projekata za taj važan ulaz u Novi Sad.

Predsednik Pokrajinske vlade je naveo i to da postoje određene slabosti u postupanju pokrajinske administracije kada se radi o Zakonu o planiranju i izgradnji i Zakonu o legalizaciji.

– Do juna 2016. godine veliki broj predmeta, nedovoljna ažurnost, odnosno u proseku više od 30 dana za izdavanje građevinskih dozvola u nadležnosti pokrajinske administracije govori o nedostatku koncepta, ažurnosti i svesti u delu prethodne administracije. Sada to pokušavamo da zajednički otklonimo i veliku pomoć imamo od resornog ministarstva. Imaćemo deset novih službenika u nadležnim sekretarijatima da bismo ubrzali postupanje u tim predmetima – istakao je Mirović.
On je najavio da će Pokrajinska vlada imati zajednički tim s Ministarstvom koji će mesečno analizirati sve projekte koji se zajedno sprovode, prenosi Dnevnik.


Radovi na Fruškogorskom koridoru od iduće godine

Zorana Mihajlović je rekla da se može očekivati da će prvi radovi na izgradnji dela Fruškogorskog koridora biti započeti početkom naredne godine na deonici za koju je završena dokumentacija i tamo gde kreće eksproprijacija.
– Razgovarali smo i o železničkom saobraćaju. Najveći procenat putnika koje prevozi „Srbija voz” – 85 odsto – je iz Vojvodine. To je saobraćaj kojem pridajemo veliku važnost – rekla je ministarka, dodajući da je i zbog toga najveći broj novih vozova i lokomotiva u Vojvodini.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija, digidreamgrafix/freedigitalphotos.net