11.02.2017.

Špicerov dvorac i dalje bez namene - u veoma lošem stanju, za restauraciju potrebno mnogo novca


Dvorac porodice Špicer, koja je bila jedan od suvlanika beočinske cementare deli sudbinu brojnih arhitektonski i umetnički vrednih kompleksa širom Vojvodine
Baš kao i mnogi drugi, nakon Drugog svetskog rata je nacionalizovan, te su mu se kroz decenije menjale namene, da bi od devedesih počelo propadanje.

Ipak, dom Špicerovih, poznatiji kao stari dvorac u Beočinu, čini se da je u najgorem stanju, a, iako je već četvrt veka i zvaničnno spomenik kulture, nikako da dođe na listu prioriteta za ulaganje.

Zoran Stokuća, predsednik Skupštine opštine Beočin kaže za RTV da o zaštiti dvorca brine Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika.

"Oni su jesenas negde skinuli krovnu konstrukciju, postavili su privremenu, zatvorili su prozore i vrata da se ne bi ulazilo, jer ugrožava bezbednost", veli Stokuća.

Proteklih godina bilo je više ideja i pokušaja, čak i građana koji su finansijski želeli da pomognu da se dvorac i okolni park renoviraju i stave u funkciju. Međutim, sve i jedan pokušaj je propao, jer je nekadašnji dom nemačkih veleposednika Špicerovih sada u veoma lošem stanju, te je za restauraciju potrebno mnogo novca.

izvor: rtv.rs, foto: ilustracija, arhiva