Redovi od 4h ujutru: Gužve, incidenti, tuče... ispred Socijalnog


– Bio sam ispred filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i nisam dobio broj
pa sam morao ponovo danas da dođem u šest sati, ali me je već dočekao predugačak red – rekao je je jedan sugrađanin za Dnevnik. – Verovatno su ljudi počeli da dolaze već od četiri sata ujutru da bi bili među prvima. Zbog potvrde za obnovu zdravstvene knjižice, koju sam predao u novembru, dolazim već drugi dan. Ali, to nikako ne znači da ću i danas doći do broja. Ovo je tuga, beda i jad. Bitno je da za sve uzmu novac, a to što narod čeka u „dugometražnom” redu u 21. veku, to nikoga ne zanima.

Gužve ispred novosadske filijale RFZO-a ne jenjavaju, a građani su sve ogorčeniji zbog nastale situacije jer, kako kažu, dešava se da čekaju u redu i po nekoliko sati. Nervoza i stres su uzeli maha te se dešava da se građani međusobno potuku. Tada mora da reaguje i interventna policija, pošto pojedinci ulaze besramno preko reda. Pretežno kolone čine penzioneri, a u razgovoru s njima zaključujemo da većina njih do broja pokušava da dođe iz više navrata, prenosi Dnevnik.

– Došao sam da izvadim potvrdu za suprugu i mene da bismo se oslobodili participacije i ne znam da li ću danas uopšte stići na red jer se deli svega 200 brojeva – rekao je za Dnevnik jedan penzioner. – Već u šest sati me je dočekao veliki red, a kako stvari stoje, moraću opet da dođem sutra. Ostaje mi da poranim u četiri sata. Po mom mišljenju, malo su dva šaltera za tako obiman posao pa ću im predložiti da otvore bar još tri-četiri da bismo istog dana završili ono zbog čega smo došli.


Ekipi Dnevnika je obezbeđenje onemogućilo ulazak u prostorije popularnog Socijalnog. Preporučili su im neljubaznim tonom da, ako želimo da dobijemo više informacija, stanemo u kilometarski red i čekamo, piše Dnevnik.

Takođe, ekipa Dnevnika prisustvovala je smo užasnom verbalnom teroru radnika obezbeđenja nad bespomoćnim penzionerima. Neki od njih su padali od silnog straha da neće ponovo stići do broja te da će morati da dolaze i sutradan. Čak su videli da neki od njih i plaču, piše Dnevnik.

Pokušalu da dođu i do zvaničnika Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Beogradu, pošto u novosadskoj filijali medijima ne smeju da daju bilo kakve informacije. Međutim, do zaključenja  broja Dnevnika, ostali smo bez odgovora.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija