01.02.2017.

Programi za zapošljavanje mladih


"200 mladih lidera" veliki projekat Kompanije "Univereksport"

Prema podacima novosadske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, u Novom Sadu je više od 21.000 nezaposlenih. Šansu da se nakon završetka studija zaposle, i steknu prva radna iskustva, mladima će ove godine omogućiti i novi projekti u stranim kompanijama, kao i Nacionalna služba za zapošljavanje.

Program zapošljavanja pripravnika pod nazivom "200 mladih lidera" je veliki projekat Kompanije "Univereksport" koji je započet ove godine. Trajaće osam godina sa ciljem da se do 2025. stvori 200 novih radnih mesta.

"Program počinje sa zapošljavanjem pripravnika na radnim mestima kategori menadžera, ali se nastavlja i u 2017, tako da će druga polovina godine doneti još jedan konkurs gde ćemo zaposliti još 15. pripravnika u sektorima komercijale, lanca snadbevanja, marketinga i IT. Dakle, sve najvažnije funkcije u jednom trgovinskom lancu pružiće šansu mladim ljudima da započnu svoja iskustva", kaže Milica Ivanković, portparolka Univereksporta.

Univereksport ima program namenjen pripravnicima, a takva šansa pruža se i angažovanjem mladih koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Sve informacije o potrebnoj dokumentaciji i rokovima biće dostupne na sajtovima Nacionalne službe za zapošljavanje i Grada Novog Sada iz čijeg budžeta je za stručnu praksu i pripravništvo ove godine planirano 135 miliona dinara.

"Oni imaju svoje programe, koje se tiču takozvanih prvih šansi, u nekim kompanijama je to praksa. Najveći broj kompanija koje su iz onih profitabilnih oblasti to rade. Ali ono što je mnogo značajnije, jeste da se planiraju sredstva koja će u narednih nekoliko dana i na nivou izvora finansiranja Republike, nacionalni akcioni plan zapošljavanja planira i ove godine zaista veliki broj novih javnih poziva, mi ćemo to uskoro plasirati u javnost", kaže Dušan Marjanović, Načelnik odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere.

Prema poslednjim podacima nacionalne službe za zapošljavanje, u Novom Sadu je 18 i po posto manje nezaposlenih, a nešto preko 20 procenata manje na teritoriji Južnobačkog okruga u odnosu na prethodne godine. Ono što je značajno jeste da je daleko najveći broj zapošljavanja u oblasti trećeg i četvrtog stepena, pa čak i nekvalifikovanih radnika.

izvor: rtv.rs, foto: instagram.com/nsinfo