18.02.2017.

Postoji mogućnost izgradnje malih hidrocentrala na kanalskoj mreži DTD


Pokrajinska vlada usvojila je na sednici, kojoj je predsedavao Igor Mirović, Informaciju o hidro potencijalima na kanalskoj mreži hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav (DTD)

Na osnovu stručne analize date u Studiji hidroenergetskih parametara hidrosistema DTD i reke Tise, Javno vodoprivredno preduzeće "Vode Vojvodine", sačinilo je pregled mogućnosti za izgradnju malih hidrocentrala na kanalskoj mreži hidrosistema DTD.

Kako je navedeno, studijom su definisani određeni uslovi koji su od značaja za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva za izgradnju malih hidroelektrana na hidrosistemu DTD.

Ocenjeno je da takva mogućnost postoji na brani na Tisi kod Novog Bečeja i banatskom delu hidrosistema DTD, dok je za bački deo hidrosistema DTD potrebno uraditi dodatne analize.

U zaključcima sa današnje sednice navodi se da je Pokrajinska vlada opredeljena u nameri da se u narednom periodu grade mini hidroelektrane na hidrosistemu DTD, kao obnovljivi izvor energije, koji nije dovoljno iskorišćen.

Takođe, Pokrajinska vlada podržava JVP „Vode Vojvodine" da pokrene postupak javno-privatnog partnerstva radi izgradnje malih hidrocentrala na kanalskoj mreži hidrosistema DTD.

Zaklučkom se JVP "Vode Vojvodine" zadužuje da, u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, proceni opravdanost primene određenog modela tog partnerstva za lokacije koje su definisane kao moguće za izgradnju malih hidrocentrala.

Na sednici je doneto i rešenje da se iz tekuće budžetske rezerve usmeri 2,8 miliona dinara Osnovnoj školi „Sveti Sava" u Kikindi, za sufinansiranje troškova radova na zameni krova na objektu fiskulturne sale.

izvor: Tanjug, agencije