01.02.2017.

Postavljena informativna tabla na kući Mileve Marić-Ajnštajn


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Ulma Gunter Ciš prisustvovali su otkrivanju informativne table na kući Mileve Marić-Ajnštajn u Kisačkoj ulici

Naime, jedan od najvećih naučnika ikada, Albert Ajnštajn, rođen je u Ulmu, a njegova supruga Mileva Marić-Ajnštajn jedan deo života provela je u Novom Sadu, na mestu gde je info-tabla postavlјena.

- Obeležavanje Dana Grada Novog Sada započeli smo ponovnim vraćanjem informativne table na rodnu kuću porodice Mileve Marić, u kojoj je živela sa ocem, bratom i sestrom. Posebno je zadovolјstvo što smo ovu info- tablu otkrili zajedno sa gradonačelnikom Ulma i njegovim saradnicima. Postoji snažna veza Ulma, kao rodnog grada Ajnštajna i Novog Sada, kao mesta u kojem je živela Mileva Marić. Pored toga u okviru Dunavske strategije mi imamo mnogo dodirnih tačaka. Hvala delegaciji iz Ulma na podršci Gradu Novom Sadu u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture i Omladinsku prestonicu Evrope, a posebno Peteru Langeru, našem prijatelјu iz tog grada koji je uvek bio uz Novi Sad - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Gradonačelnik Ulma Gunter Ciš istakao je da mu je veliko zadovolјstvo što veliki sin grada Ulma Albert i njegova prva žena Mileva, koju je upoznao i zavoleo tokom svojih studentskih dana, predstavlјaju još jednu vrlo jaku vezu koja spaja Novi Sad i Ulm.

- Ova informativna ploča nije samo simbol kuće i veze u kojoj je živelo dvoje lјudi već i jedna poruka koja nas upućuje na tu vezu i na ono kako treba da nastavimo dalјe. Da stvaramo inovacije u okviru saradnje, koja traje decenijama i vekovima – naglasio je gradonačelnik Ulma i čestitao građanima i građankama Novog Sada dobijanje titula Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope.