20.02.2017.

Posle futoškog kupusa i fruškogorskog lipovog meda - begečka šargarepa uskoro osvoja svet


Uskoro će pored futoškog kupusa i fruškogorskog lipovog meda, i šargarepa biti proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom

Pod nazivom begečka šargarepa, ona će se prodavati u Srbiji i inostranstvu.

U toku posete ekipe B92 Begeču, zatekli su i predstavnike lokalne samouprave koja je pokrenula tu inicijativu uz saglasnost poljoprivrednika.

Za manje od godinu dana, šargarepe iz Begeča će u svet, sa oznakom zaštićeno geografsko poreklo. Ona se i do sada izvozila i svojim ukusom i kvalitetom osvajala evropsko ali i svetsko tržište, ali do kraja godine će to biti znatno lakše i uz pomoć grada Novog Sada. 

Volja lokalne samouprave postoji i u to smo se uverili za vreme naše posete, količine su najveće u Srbiji, a kvalitet je izvanredan. Sve su to preduslovi da neki proizvod dobije ovu oznaku.

Bitna je količina i kvalitet, iako znamo da je ova šargarepa ovde po kvalitetu možda među najboljima ako ne i najbolja u Evropi. To je sigurno jedan od preduslova a ono što je bitno za svaku proizvodnju koji je zaštićen geografskim poreklom jeste da ima lakši pristup tržištu da može da ostvari veću cenu na tržistu a to je naravno u interesu i proizvođaca ali i u interesu grada Novog Sada”, kaže Milorad Radojevic član gradskog veća, Novi Sad.

“Ovo je razgovor sa proizvođačima a biće saradnja sa ZZ odavde iz Begeča koja će biti nosilac cele priče jer oni mogu da budu jedini nosilac celog projekta, a grad Novi Sad će stajati iz toga finansijski i pomoći će pri celoj sertifikaciji”, ističe on.

Od nekog je morala da krene inicijativa, to u našim selima uglavnom kreće od naprednih i dobrih domaćina pa tako ni ovde nije bilo izuzetaka.

Marko Čarnic i Janko Medveđ su apsolutni kraljevi u proizvodnji šargarepe. Zajedno ali i pojedinačno proizvode kao celi Begeč, prenosi B92.

“Sama oznaka da je geografsko poreklo u pitanju na ambalaži biće prepoznatljivo za ljude. Ko pročita da je šargarepe Begečka, to je znak dobrog kvaliteta i mislim da tu priču treba podržati do kraja i da ima smisla”, ističe Larnić.

Dok se i zvanično ne dobiju sertifikati, povrtari iz Begeča se nadaju da će se rešiti i problem zemlje koje za njih nema dovoljno.

Iz gradske uprave stiže obećanja da će se u narednom periodu, do dobijanja sertifikata, potruditi da to promeni barem kada su stari proizvođaci u pitanju.

izvor: b92.net, agencije, foto: Rawich/freedigitalphotos.net