08.02.2017.

Posle 70 godina očišćene katakombe Petrovaradinske tvrđave - izneto preko 20 tona otpada


Katakombe Petrovaradinske tvrđave očišćene su od smeća posle sedamdeset godina, a iz njih je izneto preko 20 tona otpada

Završivši mapiranje kontraminskog sistema, građani okupljeni u Urbanu gerilu ratnika iz podzemlja (UGRIP) odlučili su da očiste podzemlje Petrovaradinske tvrđave. Tokom proteklih godinu i po dana organizovali su 132 akcije čišćenja, u kojima su mapirali otpadne vode, kanalizacije, kao i mesta na kojima se nalaze velike količine đubreta, piše 021.rs.

Osnivač udruženja "3D Svet", koje istražuje Tvrđavu, i jedan od ugripa, Leon Šurbanović kaže da je veliki problem što su građani uzurpirali kontraminski sistem, napravivši od njega lavirint. Umetnici su u svojim ateljeima napravili toalete, a fekalije su završavale u podzemlju. Takođe, u poslednjih nekoliko decenija mnogo osoba je prodefilovalo kroz katakombe i tunele - veliko broj njih je nešto uzeo, a zauzvrat ostavio otpatke.

"Proučavajući Tvrđavu uvideli smo da ima mnogo nesređenih stvari, u smislu da je ceo sistem postao lavirint. I sve je dobilo taj negativni kontekst, jer je zaista veliko pitanje kako se vi odnosite prema trećem najvećem kontraminskom sistemu na svetu. U poslednjih godinu i po dana smo krenuli u akcije čišćenja, a prvo što smo uradili jeste otkopavanje bitnih tunela, kako bi postojala komunikacija zbog strujanja vazduha. Otpušavanjem tih tunela mi smo omogućili da dosta vode izađe, a kroz njih je automatski prošlo mnogo više vazduha", priča Šurbanović za 021.rs.

izvor: 021.rs, foto: ilustracija, instagram.com/nsinfo