06.02.2017.

Počinje obuka za učitelje: Učenici će svaki dan 15 minuta vežbati gimnastiku


Svako četvrto dete u Srbiji je gojazno, svako peto ima loše držanje, a 70 odsto osnovaca nedovoljno je fizički aktivno

Ova statistika rezultat je istraživanja profesora sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, ali i podataka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", dobijenih na sistematskim pregledima na upisu u osnovnu školu. Kako bi se poražavajući brojevi promenili, već u drugom polugodištu učenici od prvog do četvrtog razreda svakog dana, pored časova fizičkog, vežbaće po 15 minuta sa svojim učiteljima.

Osnovci će vežbati svakodnevno, neko na času, neko na velikom odmoru, pre ili posle nastave. Cilj je da se korektivnom gimnastikom smanji broj dece koja su gojazna, imaju krivu kičmu i ravna stopala.

Obuka za učitelje iz 1.206 škola počinje u petak, a čim savladaju gradivo, oni će ga primeniti u učionicama, dvorištima i fiskulturnim salama.

Specijalna savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović najavljuje za Novosti da će obuke početi širom Srbije, a novi sistem vežbanja biće poslat kao preporuka Ministarstva prosvete svim školama.

"Ideja je da se uvede korektivna gimnastika, zbog porasta dece koja su gojazna, sa deformitetima kičme i stopala. Vežbe su osmislile kolege iz Udruženja pedagoga fizičke kulture u saradnji sa lekarima fizijatrima", objašnjava Milovanović.

Obuka će početi u Somboru. Iz svake škole će po jedan učitelj biti na obuci, a posle će znanje preneti kolegama.

Podsetimo da je iz Ministarstva prosvete nedavno najavljeno da će učenicima biti vraćene sale za fizičko. Projekat "Sport u škole" Uprave za sport i omladinu Novog Sada, vredan 11 miliona dinara omogućiće deci da se u večernjim terminima bave sportom.

izvor: Novosti, 021.rs, agencije, foto: ilustracija