20.02.2017.

Petrovaradinska tvrđava: Jedinstvena i neosvojiva - građena 88 godina, po potrebi "vodeni grad" sa vodom iz Dunava


Veliki broj naših sugrađana okupio se kod sata na Petrovaradinskoj tvrđavi povodom Svetskog dana turističkih vodiča
u čiju čast je Turistička organizacija grada Novog Sada organizovala dve besplatne ture, jednu na Tvrđavi i drugu u centru... Hladno vreme i polumagla nisu sprečili Novosađane i goste našeg grada da izađu iz toplih domova, hotela, kafića... i krenu u obilazak poznatog Gibraltara na Dunavu, piše Dnevnik.


Na samom početku ljudi su se na Tvrđavi podelili u tri grupe radi lakšeg obilaska, a ekipa Dnevnika se našla u grupi vodiča Miroslava Đurčjanskog koji je svoju turu nazvao „Neistine, legende i po neka istina o Petrovaradinskoj tvrđavi“. Osvrnuvši se na mesto okupljanja, na takozvani „pijani sat„ on je kazao da je kula sa satom poznata po jednoj anomaliji, a to su kazaljke koje pokazuju obrnuto, odnosno velika označava sate, a mala minute... On je podsetio da je sat renoviran prošle godine zahvaljujući Rotari klubu i dodao da je on zaštitni znak Petrovaradinske tvrđave, a navodno je bio poklon Mariji Tereziji od njenog muža... To je, po njegovim rečima, ipak samo legenda, a poluistina bi bila da je sat napravljen na takav način da bi se mogao videti iz daljine, jer se radi o vremenu kad ručni satovi nisu bili toliko dostupni.


- Postoji gornja i donja Tvrđava - rekao je Đurčjanski i objasnio da na gornjoj postoji pet bastiona - Ludvigov, Marije Terezije, Leopoldov, Inaćentijev i Josipa I, a koji predstavljaju fortifikacione jedinice koja se koristi u odbrani kako bi se izbeglo rušenje okruglih kula i da se pokrije vatra sa svih strana. One su nastale po sistemu jednog Francuza maršala i vojnog arhitekte Sebastijana Vobana koji je službovao za vreme kralja Luja XIV poznatijeg kao „Kralja Sunca„.

Prolazeći pored noćnog kluba Đava, Đurčjanski se prisetio i davnih šezdesetih godina prošlog veka kada je novosadska omladina dobila svoj prvi istoimeni klub u koji se dolazilo peške, jer u to vreme niko nije imao kako je rekao skupa tatina kola. Prilazeći bastionu Marije Terezije on je podsetio na to da je ona bila poslednji direktni vladar iz kuće Habzburg, a to je postala zahvaljujući ocu koji je promenio zakon tako da je mogla da ga nasledi iako je bila žena. Ona kako je objašnjeno, nikada nije bila na Petrovaradinskoj tvrđavi, ali je Tvrđava završena za vreme njene vladavine i mnogo stvari se desilo u to vreme, a jedna od njih je i to da je nastao grad Novi Sad. Prvi stanovnici našeg grada bili su oni koji su pomagali izgradnji Tvrđave i od Lepolda I, odnosno dede Marije Terezije, dobili privilegije da tu budu slobodni građani, ali pod uslovom da ratuju za Austriju, prenosi Dnevnik.


Tvrđava koja stoji na dioritnoj steni je zvanično završena 1780. godine, građena je 88 godina, a Novi Sad 1748. godine dobija ime i status grada sa gradonačelnikom, upravom, policijom zatvorom i svime što je neophodno za jedan grad i time gubi veze za Tvrđavom.

Obilazeći bastione, prošli smo i pored mesta na kome je čuveni pisac Miroslav Antić često stajao i posmatrao grad. Kako je rekao Đurčjanski nekada je na tom mestu stajala ploča sa njegovim imenom i stihovima ali je ona nakon jedne rejv žurke nestala i nikada je nadležni nisu postavili ponovo.


Završavajući turu kod crkve svetog Jurija, koju su izgradili jezuiti, Miroslav Đurčjanski je naglasio da bi Petrovaradinsku tvrđavu trebalo proglasiti spomenikom od izuzetnog značaja, kako bi dobila najviši nivo zaštite.

Vodič Miroslav Đurčjanski je kazao da je Tvrđava jedan zaokružen sistem i da je praktično neosvojiva. Originalno je imala oko 400 topova, reveline koji brane ulaz u sam objekat, kontraminski sistem, a kažu da je postojalo i oko 12.000 puškarnica. Za Tvrđavu, koja se prostire na 12 hektara, karakteristično je da ima “vodeni grad”, odnosno kanale između bedema koju su, prema potrebi, punjeni vodom iz Dunava. Sa novosadske strane bio je sagrađen mostobran, urušen dvadesetih godina, dok na gornjem platou još stoje kasarne, barutni magacini, nekadašnje staje i topovske šupe i konjušnice.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: instagram.com/nsinfo