22.02.2017.

Petrovaradinska tvrđava ima 20 km podzemlja - postoje indicije da se ispod Dunava nalaze tri tunela (FOTO)


– Cilj nam je da od stare dame, odnosno Petrovaradinske tvrđave, napravimo dunavsku lepoticu
što ona u biti jeste, i da se ne kiti samo nekim festivalima već da bude aktivna 365 dana – rekao je za Dnevnik osnivač Udrženja UGRIP, koje je do sada uklonilo više od 20 tona đubreta iz podzemlja Tvrđave, Leon Šurbanović. – „Egzit“ je odličan festival, tu nema šta da se priča, ali oni se, jednostavno, ne odužuju Tvrđavi. Odgovornost za to snose i nadležni jer su to dozvolili i nisu uzeli rentu za iznajmljivanje koje će kasnije ulagati u očuvanje i održavanje Tvrđave.


Po njegovim rečima, od Ratno-istorijskog arhiva Beča, dobili su zvaničnu mapu, i to ne jednu već stotinak, u kojima se nalaze dragoceni podaci o nastanku Tvrđave.

– Tada smo shvatili da smo dosta grešili u mapama koje smo sami iscrtavali – istakao je Šurbanović, prisećajući se kako je sve počelo.


Prvo zvanično spuštanje članova UGRIP-a je bilo avgusta 2015. godine s mapama koje su sami crtali vodeći se intuicijom.
Po Šurbanovićevim rečima, postoji oko 70 nezvaničnih ulaza, a ni zvaničnici iz grada ne znaju gde su svi oni i kuda vode.

Tvrđava je mravinjak izbušen na sve strane, koji, po nekim mojim procenama, ima 20 kilometara podzemlja. Angažovali smo i profesionalnog ribolovca koji poseduje sonar, kojim smo otkrili da postoje indicije da se ispod Dunava nalaze tri tunela – rekao je Šurbanović za Dnevnik.
Do sada je očišćeno oko 20 tona đubreta i procenjuje se da je ostalo još 100 tona.

Ekipa iz UGRIP-a dva puta nedeljno čisti podzemlje i planira da ga očisti u narednih pet meseci.
Osnovni problem, kako je rekao Šurbanović, predstavlja vegetacija, koja je najveći neprijatelj jer ruža vetrova na stogodišnjem nivou navuče po deset centimetara zemlje.


– Ljudski faktor, zemlja, kiša, atmosfera, vegetacija... uticali su na to da gomila korenja prodre u podzemlje, što doprinosi da se voda sliva i „cementira“ tu sitnu zemlju – rekao je Šurbanović, i dodao da će se, po njihovim procenama, za 600 godina podzemlje skroz ispuniti zemljom ako se ne preduzmu određene mere.

Sprečavanje svega toga spada u drugu fazu aktivizma grupe UGRIP, odnosno vraćanje cigala u niše – kojih ima 4.000 i koje predstavljaju potencijalne hodnike – takozvane nozdrve – pomoću kojih podzemlje diše.

U poslednjoj fazi plan je da se uđe u podzemlje s kolicima i ašovima, da se višak zemlje iznese napolje da bi se na kraju od podzemlja napravila turistička atrakcija.


Katakombe u stvari kontraminski sistem
– Pošto su Turci vodili minske ratove, da bi osvojili Beč, jedna od prepreka im je bila i Petrovaradinska tvrđava... – kazao je Leon Šurbanović za Dnevnik. – Da bi osvojili grad, oni su kopali minske galerije i napadali bedeme tvrđava pa su zbog toga Austrijanci napravili kontraminske gradove u službi odbrane. Novosađani zovu podzemlje tvrđave katakombama, ali katakombe su zapravo grobnice, a ovo je kontraminski sistem.


Jazavci i lisice česti stanovnici
– Dole ima mnogo jazavaca i lisica. Jazavac je veoma opasan i u tu svrhu imam masku od čelika. Noge su mi se odsekle kad sam ga video, bio je veličine džaka cementa, a poznato je da oni mogu da ubiju čoveka. Međutim, oni ne napadaju prvi ako nisu ugroženi, a za to imam i specijalni laser kojim sam ga oterao – objasnio je Leon Šurbanović za Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, foto: instagram.com/nsinfo

Petrovaradinska tvrđava: Jedinstvena i neosvojiva - građena 88 godina, po potrebi "vodeni grad" sa vodom iz Dunava